Dacă ai vizitat Parisul, știi cât de murdară e Sena acum, dar asta se va schimba. Sena va trece printr-un proces amplu de curățare în următoarea perioadă pentru ca fluviul care trece prin Paris să poată fi folosit atât pentru probele de natație care vor avea loc la Jocurile Olimpice din 2024, cât și pentru agrement.

În timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, programate să se desfășoare anul viitor, vor avea vor fi incluse și probe de natație. Această inițiativă face parte dintr-un program complex de a face Sena sigur pentru înot. Deși fluviul a găzduit probe de natație la Jocurile Olimpice încă din anul 1900, în 1923, scăldatul în Sena a fost interzic ca urmare a pericolului cauzat de traficul cu bărci, dar și din cauza gradului mare de poluare.

Autoritățile din Paris investesc 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei

În timp ce malurile Senei pot fi un loc romantic pentru o plimbare, apele sale au devenit atât de toxice încât până și peștii se luptă să supraviețuiască. Pe lângă faptul că este un depozit pentru biciclete sparte și gunoi, fluviul emblematic al Parisului este încărcat de ape uzate și neepurate.

Funcția principală a căii navigabile de pe Sena este în prezent de a transporta mărfuri și oameni pe bărci. Însă acest lucru se va schimba curând, spun autoritățile, care plănuiesc să investească 1,4 miliarde de euro. Proiectul de curățare implică reprimarea bărcilor care își golesc apele uzate și îmbunătățirea stațiilor de epurare. Bazinele uriașe de depozitare sunt, de asemenea, în construcție pentru a preveni vărsarea apelor uzate pline de bacterii în apă atunci când plouă.

Inițiativa se tot prelungea de zeci de ani, dar olimpiadele care se apropie rapid au accelerat lucrările. Fluviul trebuie să fie pregătit pentru triatlonul olimpic și cursele în apă deschisă până în iulie anul viitor, urmate de Jocurile Paralimpice. Sena va fi, de asemenea, piesa centrală a ceremoniei de deschidere, care va avea loc pe ape și maluri.

Când vor putea oamenii să înoate în Sena?

După Jocurile Olimpice, fluviul este programat să se deschidă publicului în vara anului 2025. Primăria studiază locațiile a cinci locuri de înot de-a lungul Senei, atât în Paris, cât și mai departe de capitală. Cel mai probabil, vor fi două astfel de locuri pe malul din Parcul Rives de Seine, unul pe brațul Marie în Paris Centre, unul în portul Bercy din arondismentul 12 și unul pe Allée du Bord-de-l'Eau în Paris.

Având în vedere că Parisul se va confrunta cu temperaturi caniculare de peste 50 de grade Celsius până în 2050, porțiunile de apă care în care se va practica înotul de agrement vor contribui la creșterea calității vieții pe timpul verilor.

Autoritățile speră, de asemenea, să inspire și alte orașe în demersul de aface căile navigabile mai sigure pentru oameni.

„Va crea valuri, ca să spunem așa, în întreaga lume, deoarece o mulțime de orașe urmăresc mișcările pe care le face Parisul. Este începutul unei mișcări”, spune Dan Angelescu, un om de știință care urmărește calitatea apei din Sena pentru primărie prin prelevare regulată de probe.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri