Rusia a calificat drept "un pas ostil" decizia Republicii Moldova de a bloca peste 20 de portaluri în limba rusă în ajunul alegerilor locale din această fostă republică sovietică de la graniţa cu Ucraina, transmite EFE, preluat de Agerpres.

"Un astfel de pas în mod deschis ostil faţă de Rusia este un alt exemplu de politică oficială iraţională antirusă a Chişinăului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

Oficialul rus a denunţat faptul că autorităţile moldoveneşti au blocat site-uri ale canalelor publice ruseşti precum NTV, Vesti şi RT; Zvezda, televiziunea Ministerului Apărării rus; canalul ultranaţionalist Ţargrad şi agenţii precum Rossia Segodnia.

"Blocarea masivă a accesului la site-urile de informare în limba rusă este o încălcare gravă de către autorităţile moldoveneşti a libertăţii de exprimare şi a drepturilor cetăţenilor săi la informaţii în limba rusă, o limbă cunoscută de majoritatea covârşitoare a moldovenilor", a transmis Zaharova.

Ea a comentat că, pentru Chişinău, prioritatea "nu o reprezintă interesele poporului moldovenesc", ci liniile directoare "rusofobe" dictate de sponsorii săi occidentali.

"Fără îndoială că cetăţenii ţării vor aprecia în mod corespunzător această alegere a priorităţilor", şi-a exprimat ea speranţa, făcând aluzie la alegerile municipale din 5 noiembrie.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunţat blocarea a 22 de site-uri în limba rusă pentru diseminarea informaţiilor de la autorităţile unei ţări aflate în mijlocul "un conflict militar" şi care a fost recunoscută drept "stat agresor". SIS a transmis totodată că a trimis deja ordinul corespunzător furnizorilor pentru a proceda la "blocarea imediată" a respectivelor resurse.

Republica Moldova a închis anul trecut şase posturi de televiziune ruseşti cu scopul declarat de a-şi proteja cetăţenii de propaganda şi dezinformarea de la Kremlin, care sprijină regiunea separatistă Transnistria, din estul R.Moldova, aminteşte EFE. Preşedinta Republicii Moldova, proeuropeana Maia Sandu, menţine relaţii "extrem de tensionate" cu Moscova - după cum o recunoaşte însuşi Kremlinul - pe care o acuză de amestec în politica naţională.

Republica Moldova, care a găzduit în luna mai summitul Comunităţii Politice Europene la care au participat principalii lideri ai Uniunii Europene, s-a aflat încă de la începutul războiului din Ucraina în fruntea luptei împotriva intervenţiei militare ruse şi a găzduit sute de mii de refugiaţi ucraineni.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a dat asigurări că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova în "următoarea Ucraină" şi a acuzat-o pe Sandu că este "nerăbdătoare" să adere la NATO.

Transnistria pledează pentru reluarea negocierilor cu Moldova

Liderul prorus al regiunii separatiste Transnistria (estul Republicii Moldova), Vadim Krasnoselski, a pledat pentru reluarea negocierilor pentru soluţionarea conflictului cu Republica Moldova, în formatul "5+2", în cadrul unei întâlniri cu şefa misiunii OSCE la Chişinău, Kelly Keiderling.

Potrivit serviciului de presă al aşa-zisului "preşedinte" al autoproclamatei republici separatiste transnistrene, Krasnoselski şi-a exprimat speranţa că întâlniri precum cea avută cu Keiderling vor face posibilă restabilirea dialogului în acest format, la care participă R.Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, cu Statele Unite şi Uniunea Europeană în calitate de observatori.

Cu toate acestea, liderul separatist transnistrean a recunoscut că, "în acest moment, instrumentele de negociere nu sunt utilizate eficient, întâlnirile de multe ori nu au valoare practică, iar deciziile luate nu numai că nu rezolvă problemele acumulate, dar agravează situaţia".

Mai mult, el a remarcat că lucrurile au fost agravate de "situaţia geopolitică actuală", referindu-se la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei vecine.

De fapt, formatul "5+2" este îngheţat din 2019, iar încercările de a-l relua în 2022 au eşuat după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri