Micul elicopter Ingenuity, trimis de NASA pe planeta Marte, a transmis ultimul său mesaj spre Terra şi va fi utilizat de acum înainte ca o bază fixă pentru colectarea de date de pe suprafaţa "Planetei Roşii", a anunţat agenţia spaţială a Statelor Unite, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ingenuity a devenit în 2021 primul aparat motorizat care a efectuat un zbor pe o altă planetă decât Terra. El a dovedit astfel că este posibil zborul în atmosfera marţiană, a cărei densitate reprezintă doar 1% din cea a atmosferei terestre.

Cântărind doar 1,8 kilograme, minielicopterul american seamănă mai degrabă cu o dronă. În total, el a parcurs în zbor o distanţă de 17 kilometri şi s-a ridicat până la altitudinea de 24 de metri. Timpul său cumulat de zbor a fost de peste două ore.

Ingenuity a ajuns pe planeta Marte în februarie 2021, odată cu roverul Perseverance, pentru care a jucat rolul de cercetaş aerian, creat cu scopul de a îl ajuta pe însoţitorul său cu roţi să caute posibile urme de viaţă microbiană străveche.

"Un lung adio", au scris reprezentanţii NASA pe reţeaua de socializare X.

"Echipa lui Ingenuity a primit ultimul mesaj de la MarsHelicopter, care va fi folosit de acum înainte ca bază de testare, culegând date ce ar putea să îi ajute pe viitorii exploratori ai Planetei Roşii", au adăugat ei.

Longevitatea minielicopterului Ingenuity a fost remarcabilă, ţinând cont că dispozitivul a trebuit să supravieţuiască nopţilor marţiene foarte reci, încălzindu-se cu ajutorul panourilor solare care îi încărcau bateriile pe timpul zilei.

Iniţial, Ingenuity ar fi trebuit să se ridice de pe scoarţa marţiană doar de cinci ori, dar, văzând performanţele sale foarte bune, misiunea lui a fost prelungită până în ianuarie 2024. El a efectuat în total 72 de zboruri în atmosfera planetei Marte.

NASA a anunţat că se află în căutarea unor modalităţi pentru a aduce pe Terra rocile prelevate de pe Marte de roverul Perseverance, într-un mod mai rapid şi mai puţin costisitor, după criticile aduse bugetului său.

Anunţul agenţiei americane a fost făcut în condiţiile în care misiunea chineză Tianwen-3, concepută pentru a aduce pe Pământ eşantioane colectate de pe "Planeta Roşie", ar trebui să fie lansată în jurul anului 2030, potrivit presei de stat chineze, într-un context marcat de rivalităţile dintre cele două mari puteri.

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri