Costurile luptei impotriva spalarii banilor au crescut mai mult decat estimau bancile, acestea fiind implicate mult mai mult pe pietele emergente si fiind confruntate cu o mult mai mare complexitate a pietelor financiare, arata studiul efectuat de KPMG.

Autoritatile de reglementare financiara incearca sa reduca amploarea acestui fenomen, care se estimeaza a se ridica la peste o mie de miliarde dolari anual, persoanele implicate fiind traficanti de droguri, arme precum si alti infractori.

KPMG a analizat 224 de banci din 55 de state, ajungand la concluzia ca cheltuielile pentru sistemele anti-spalare de bani si procesele juridice au crescut in medie cu 58% in ultimii trei ani.

in America de Nord, Orientul Mijlociu si Africa, cheltuielile au crescut cu 70% sau chiar mai mult.

Citeste si:

KPMG a precizat ca bancile estimasera, intr-un studiu realizat in 2004, ca aceste cheltuieli vor creste cu 43% in urmatorii trei ani. Momentan, bancile mizeaza pe un nivel al cresterii cheltuielilor de 34% in urmatorii trei ani.

Cele mai costisitoare proceduri sunt cele legate de monitorizarea tranzactiilor si de instruirea personalului. Peste 70% dintre banci au declarat ca numarul rapoartelor de activitati suspecte a crescut deasemenea, 42% dintre banci precizand ca aceasta crestere a fost "substantiala", afirma studiul.

Din acest studiu reiese ca 71% din inaltii oficiali bancari sunt implicati direct in lupta impotriva spalarii de bani, in crestere cu 61% fata de 2004.

Bancile au precizat ca exista ingrijorarile legate de faptul ca legislatia anti-spalare a banilor trebuie sa fie mult mai coerenta, jumatate dintre respondentii studiului declarand ca in ciuda faptului ca povara legislativa este acceptabila, cerintele trebuie sa fie mult mai corect precizate