Grupul austriac OMV a anuntat ca este pregatit sa faca o oferta de 32.000 forinti (180,5 dolari) pe actiune companiei petroliere ungare MOL, care a precizat in repetare randuri ca nu agreeaza o fuziune cu firma austriaca

OMV este implicat intr-o lupta cu grupul ungar inca de cand a anuntat in iunie ca si-a dublat participatia detinuta din MOL, pana la 18,6%.

OMV a precizat ca va fuziona cu grupul ungar doar daca consiliul de administratie al MOL ar accepta acest lucru, iar compania ungara a lansat un program agresiv de rascumparare de actiuni, pentru a-si consolida pozitia.

OMV, care a anuntat marti ca participatia pe care o detine din MOL se ridica la 20,2%, a reiterat invitatia catre membrii consiliului de administratie al MOL privind "negocieri constructive", precizand ca doreste eliminarea restictiilor legate de nivelul drepturilor de vot.

"Acest pret este cu 43,6% mai mare decat cotatia titlurilor MOL la data de 21 mai, de 22.290 forinti pe actiune, inainte de demararea investitiilor speculative in capitalul MOL, si cu 18,7% mai mare decat cotatia actiunilor companiei ungare la inchiderea sedintei de luni", a declarat OMV intr-un comunicat.

In plus, OMV este pregatit sa acopere 25% din suma oferita cu actiuni OMV, adaugand ca oferta are drept conditie principala obtinerea controlului a 50% din drepturile de vot in cadrul consiliului de administratie al MOL si aprobarea din partea autoritatilor antimonopol ale Uniunii Europene.

OMV a contactat grupul MOL in luna iunie cu o oferta de fuziune, la scurt timp dupa ce a majorat de la 8,6% pana la 18,6% participatia detinuta la compania ungara, a carei capitalizare de piata se ridica la 15 miliarde dolari.

OMV a precizat ca aceasta oferta a fost una amicala, insa guvernul ungar a considerat acesta operatiune drept una cu caracter ostil, scopul adevarat fiind o preluare.

MOL a semnat un acord cu grupul ceh CEZ prin care acesta din urma va prelua o participatie de 10% din MOL, miscare menita a pune obstacole in calea companiei austriece.

Mol s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
[Infografic] Harta celor mai ieftine benzinarii din Romania