Litigiile legate de obezitate si industria alimentara americana au revenit, din nou, pe tapet zilele trecute cand o curte de apel a decis ca McDonald's va trebui sa faca fata unui proces inaintat de cateva adolescente din New York care cer daune de miliarde de dolari din partea gigantului american, transmite BBC. Fetele sustin ca grupul alimentar ar fi ascuns riscurile pe care produsul „Chicken McNuggets” le prezinta asupra sanatatii.

Cele patru adolescente din Bronx incearca sa dea vina pe cel mai mare lant de restaurante de tip „fast-food” din lume pentru problemele de sanatate pe care le au. Ele sustin ca McDonald’s a inselat clientii cu privire la produsele sale si nu a afisat informatiile nutritionale suficient de vizibil.

Plangerea depusa initial in 2002 a fost primul litigiu de aceste fel (in care un grup alimentar era invinovatit de problemele de obezitate ale unor oameni) care a reusit sa ajunga in sala de tribunal. Numai ca un an mai tarziu, un judecator a sustinut solicitarea McDonald's de respingere a cazului. Judecatorul sustinea la acea vreme ca acuzarea nu a reusit sa demonstreze ca produsele McDonald's prezinta riscuri „care nu sunt cunoscute de consumatori”. Judecatorul a mai acceptat argumentele grupului alimentar potrivit carora, daca ar fi fost demarat un proces, ar putea exista precedente pentru un intreg lant de „McProcese”.

Saptamana aceasta, insa, un complet de judecata din New York a respins decizia judecatorului respectiv, pe motiv ca adolescentelor ar trebui sa le fie permis sa adune suficiente dovezi pentru a-si sustine cazul.

In urma deciziei de zilele acestea, reprezentantii grupului alimentar au precizat ca sunt increzatori ca „plangerea frivola” va fi respinsa din nou.