Asia ar fi afectata de o recesiune a economiei Statelor Unite ale Americii, din cauza ca este foarte dependenta de prima economie a lumii, a declarat un inalt responsabil al Morgan Stanley, negand ideea "decuplarii" Asiei de restul lumii, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Ideea conform careia Statele Unite ale Americii nu mai reprezinta "motorul" cresterii economice globale a devenit din ce in ce mai populara in randul investitorilor, avand in vedere ca expansiunea economiilor Chinei, Indiei si altor state in curs de dezvoltare a majorat cererea din Asia pentru materii prime si produse.

"Asia nu va fi scutita de efectele unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii. Regiunea se bazeaza pe exporturi si chiar daca comertul regional este dezvoltat, principalul client este in continuare SUA", a declarat presedintele diviziei asiatice al bancii Morgan Stanley din Asia, Stephen Roach, intr-un interviu acordat miercuri pentru Reuters.

Roach, care crede ca sunt sanse de 50% ca economia americana sa fie afectata de recesiune in cursul anului viitor, a declarat ca investitorii au preferat teoria decuplarii pentru ca este convenabila.

"Este un scenariu ce spune - nu trebuie sa iti faci griji pentru nimic. Nu credeti acest lucru. O recesiune in SUA nu inseamna sfarsitul lumii pentru Asia. Tot ce inseamna este ca Asia nu exista in afara efectelor legilor ciclicitatii economice", a declarat acesta.

Conform unui sondaj efectuat la data de 7 noiembrie, inainte de inceperea sezonului de cumparaturi din SUA, sase din zece consumatori americani sunt de parere ca o recesiune este posibila in urmatoarele trei-sase luni, reflectand temerile acestora privind sectorul muncii si cel imobiliar.

In aceeasi ordine de idei, analistii se asteapta ca China sa beneficieze in 2007 de un ritm al cresterii economice de peste 11%, statul chinez parand a fi scapat de daune directe cauzate de criza creditelor ipotecare din SUA.

"Ceea ce ma ingrijoreaza este opinia conform careia noua Asie este imuna la orice s-ar putea intampla in economia mondiala. Cum poate fi acest lucru adevarat?", a declarat Roach, care a fost economistul sef al Morgan Stanley pentru 25 de ani inainte de a se muta la Hong Kong, devenind in cursul acestui an seful diviziei locale.

"Asia este cel mai bun exemplu legate de efectele globalizarii asupra cresterii economice, avand in vedere ca globalizarea presupune integrare. Ori crezi in globalizare ori in decuplare. Nu poti crede in ambele", a declarat acesta.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri