Ideea conform careia Statele Unite ale Americii nu mai reprezinta "motorul" cresterii economice globale a devenit din ce in ce mai populara in randul investitorilor, avand in vedere ca expansiunea economiilor Chinei, Indiei si altor state in curs de dezvoltare a majorat cererea din Asia pentru materii prime si produse.

"Asia nu va fi scutita de efectele unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii. Regiunea se bazeaza pe exporturi si chiar daca comertul regional este dezvoltat, principalul client este in continuare SUA", a declarat presedintele diviziei asiatice al bancii Morgan Stanley din Asia, Stephen Roach, intr-un interviu acordat miercuri pentru Reuters.

Roach, care crede ca sunt sanse de 50% ca economia americana sa fie afectata de recesiune in cursul anului viitor, a declarat ca investitorii au preferat teoria decuplarii pentru ca este convenabila.

"Este un scenariu ce spune - nu trebuie sa iti faci griji pentru nimic. Nu credeti acest lucru. O recesiune in SUA nu inseamna sfarsitul lumii pentru Asia. Tot ce inseamna este ca Asia nu exista in afara efectelor legilor ciclicitatii economice", a declarat acesta.

Citeste si:

Conform unui sondaj efectuat la data de 7 noiembrie, inainte de inceperea sezonului de cumparaturi din SUA, sase din zece consumatori americani sunt de parere ca o recesiune este posibila in urmatoarele trei-sase luni, reflectand temerile acestora privind sectorul muncii si cel imobiliar.

In aceeasi ordine de idei, analistii se asteapta ca China sa beneficieze in 2007 de un ritm al cresterii economice de peste 11%, statul chinez parand a fi scapat de daune directe cauzate de criza creditelor ipotecare din SUA.

"Ceea ce ma ingrijoreaza este opinia conform careia noua Asie este imuna la orice s-ar putea intampla in economia mondiala. Cum poate fi acest lucru adevarat?", a declarat Roach, care a fost economistul sef al Morgan Stanley pentru 25 de ani inainte de a se muta la Hong Kong, devenind in cursul acestui an seful diviziei locale.

"Asia este cel mai bun exemplu legate de efectele globalizarii asupra cresterii economice, avand in vedere ca globalizarea presupune integrare. Ori crezi in globalizare ori in decuplare. Nu poti crede in ambele", a declarat acesta.