Pretul petrolului "light sweet crude" cu livrare in ianuarie a scazut cu 39 centi pana la 94,25 dolari pe baril, dupa o crestere de 80 de centi inregistrata luni, nivelul actual fiind in continuare aproape de maximul istoric, de 98,62 dolari pe baril, inregistrat la data de 7 noiembrie.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, a scazut cu 35 centi, pana la 91,93 dolari pe baril.

Petrolul a cunoscut cresteri in cursul zilei de luni in ciuda reinnoirii temerilor legate de pierderile generate de criza creditelor ipotecare si posibilitatile continuarii tendintei descendente a economiei americane.

Insa pierderile suferite pe pietele asiatice si sporirea ingrijorarilor legate de situatia pietelor de credit au inceput sa aiba efecte marti, ridicand intrebari despre cererea de petrol a principalului consumator mondial, unde consumul a inceput deja sa dea semne de scadere.

"Pierderile sunt limitate avand in vedere ca majoritate analistilor nu cred ca economia americana va cunoaste o evolutie foarte dificila", a declarat un analist al pietei contractelor la termen (futures) din partea Korea Energy Economics Institute.

Citeste si:

Asteptarile legate de anuntul privind statea stocurilor americane, despre care analistii cred ca vor creste, au atenuat pierderile. Conform acestor asteptari, stocurile americane vor creste cu 1,2 milioane barili, rafinatorii importand cantitati mai mari de petrol pentru a veni in intampinarea cererii pentru perioada de iarna.

Preturile au fost sustinute si de evolutia monedei americane, dolarul apropiindu-se de cea mai redusa cotatie fata de euro a ultimelor 18 luni, investitorii fiind in continuare prudenti privind operatiunile valutare riscante.

Deprecierea dolarului a dus pretul petrolului aproape de 100 de dolari pe baril.

Traderii se pregatesc si pentru o majorare a cererii in nord-estul Statelor Unite in cursul lunii decembrie, dupa ce previziunile meteorologice indica temperaturi sub medie pentru aceasta regiune.