Rusia ocupa pana in acest an prima pozitie in clasamentul producatorulor de petrol, conform revistei Smart Money, citata de agentia RIA Novosti.

In perioada ianuarie - octombrie, Rusia a extras 9,87 milioane barili pe zi, cu 10 - 12% mai mult decat Arabia Saudita, care s-a aflat in fruntea clasamentului in 2006. Arabia Saudita ar fi putut creste productia, ramanand pe primul loc, dar a ales cu buna stiinta sa nu faca acest lucru.

Statele Unite ale Americii care figureaza de asemenea printre cele mai mari producatoare de petrol, si-au redus in ultimii ani volumul extractiilor, in schimb si-au marit capacitatea de rafinare, ajungand la o capacitate de 2,8 ori mai mare decat capacitatea de extractie.

Rusia rafineaza mai putin de jumatate din petrolul extras, capacitatea medie de rafinare fiind usor mai ridicata de 70%, in schimb in Occident se ridica la 85% - 95%.

Competitia intensa din domeniul extractiei ar putea duce la micsorarea extractiilor in Rusia in anii viitori, nu din cauza ca tarile vor incepe sa economiseasca materiile prime, asa cum fac Statele Unite, ci din caza imposibilitatii compensarii reducerii productiei in regiunile traditionale de extractie.

Cea mai mare parte a companilor petroliere nu-si mai pot mari capacitatea de extractie, si cresterea din prezent a cantitatilor de petrol este in primul rand datorata proiectelor din Sakhalin.

In ceea ce priveste rafinarea, situatia nu se prezinta mai bine, Rusia utilizand momentan aproximativ 80% din capacitatea existenta.

In ultimii trei ani capacitatea de rafinare la nivel mondial a crescut cu 5% - 6% pe an, potrivit unui bilant al British Petroleum, in timp ce capacitatile de rafinare ale Rusiei au ramas la acelasi nivel, ceea ce ar putea ar putea deveni problematic in momentul cresterii extractiei, fiind putin probabil ca Rusia sa isi dezvolte activitatile de rafinare.

Solutia poate veni prin construirea unor noi instalatii, capacitatile existente nereusind sa acopere cererea de rafinare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cine este acum cel mai mare producator de petrol din lume