Compania rusa Gazprom, numarul unu mondial in productia de gaze naturale, a anuntat miercuri scaderea cu 20% a profitului net in al doilea trimestru din 2007, punand acest lucru pe seama vanzarilor mici inregistrate in Europa si a cheltuielilor operationale ridicate, informeaza Reuters.

Profitul net a scazut la 113 miliarde de ruble (4,62 miliarde dolari) de la 141 miliarde ruble in aceeasi perioada a anului 2006, situandu-se sub media estimata de 11 analisti chestionati de Reuters, de 129 miliarde ruble.

Gazprom a anuntat ca veniturile au scazut din cauza diminuarii vanzarii de gaze naturale in Europa (Germania, Italia, Slovacia, Franta si Polonia), lucru pus pe seama temperaturilor ridicate.

In Rusia si fostele tari din Uniunea Sovietica, veniturile au crescut datorita preturilor ridicate, in timp ce in segmentul petrolier vanzarile au scazut iar nivelul de rafinare a crescut.

Vanzarile la produsi rafinati au crescut datorita vanzarilor ridicate inregistrate de grupul petrochimic Sibur.

Castigurile au fost insa contracarate de cheltuielile operationale ridicate.

Cheltuielile pentru cumpararea de petrol si gaze naturale au crescut cu 18%, la 84 miliarde de ruble, odata ce Gazprom a trebuit sa plateasca mai mult pentru importurile de gaze naturale provenite de la producatori din Asia Centrala, precum Turkmenistan, Kazakhstan si Uzbekistan.

Costurile de intretinere a personalului au crescut cu un sfert, la 53 miliarde de ruble, din cauza majorarii salariilor si a pensiilor, in timp ce alte cheltuieli au crescut cu 58%, la 49 miliarde ruble.

"Printre celelalte cheltuieli operationale se mai numara impozitele bancare, serviciile de securitate, serviciile de consultanta si publicitate", a declarat Gazprom.

Cheltuielile operationale ridicate au redus marja profitului operational, care a scazut la 31% in prima jumatate a anului 2007, de la 37% in prima jumatate a anului 2006.

Veniturile au crescut cu 5% la 532 miliarde de ruble, fiind in ton cu estimarile, insa bilantul a fost afectat de cheltuielile operationale ridicate, ce au crescut cu 18% an de an, la 390 miliarde de ruble.

Gazprom controleaza 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, acoperind aproximativ un sfert din consumul Europei.

Grupul Gazprom, care detine monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o capitalizare de peste 300 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom
Setari Cookie-uri