Valoarea operatiunilor de fuziuni si achizitii (M&A) s-a ridicat, in 2007, la 3.8 miliarde dolari, comparativ cu 3.3 miliarde dolari in 2006, potrivit unui studiu realizat de banca americana Morgan Stanley, citat de CNNMoney.com.
Un alt studiu intocmit de curand de Thomson Financial enunta ca operatiunile de tip fuziuni si achizitii au ajuns la la 4.500 miliarde dolari (in crestere cu 24% comparativ cu 2006).

Morgan Stanley a gasit mai multe elemente care au crescut volumul tranzactiilor de tip M&A, printre care apetitul fondurilor de investitii pentru societatile cotate la bursa si activitatea fondurilor suverane de investitii.

Oferta record a fost lansata in sectorul minier. BHP Billiton a propus 193 miliarde dolari pentru noua companie Rio Tinto, care recent a preluat gigantul aluminiului Alcan.

O alta operatiune gigant s-a derulat in sectorul bancar, prin preluarea celui mai mare grup bancar olandez, ABN Amro, pentru 99 miliarde dolari de catre un consortiu compus din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander.

Pentru prima data dupa 2002, mariajele corporatiste in care au fost implicate grupurile europene (1.800 miliarde dolari, in crestere cu 36%) le-au depasit pe cele in care au fost implicate companiile americane (1.600 miliarde dolari).

Topul 10 banci de M&A

In topul bancilor de investitii care s-au ocupat cu consilierea operatiunilor de fuziuni si achizitii, prima pozitie a fost ocupata, din nou, de banca americana Goldman Sachs.

Aceasta a intermediat 492 de tranzactii in valoare totala de 1.4 miliarde dolari.

Pe pozitia secunda s-a situat Morgan Stanley, urmata de Citigroup, JP Morgan si banca elvetiana UBS.

Merrill Lynch, care a cazut pe locul opt, iar Crédit Suisse ocupa pozitia a sasea. Deutsche Bank ocupa locul sapte), Lehman Brothers, locul noua) si Rothschild, singura banca independenta din top, ocupa locul 10.

Europa Centrala si de Est, in topul regiunilor propice pentru M&A

Dupa ani buni de fuziuni si achizitii, Europa Centrala si de Est a ocupat in 2007 locul intai in ce priveste investitiile de top, cu oferta contestata, de mai multe miliarde de dolari, a companiei austriece OMV de a prelua MOL, compania energetica numarul unu in Ungaria, anunta Financial Times.

Acordul, in valoare de 16 miliarde de dolari, este important pentru ambele companii din punct de vedere politic, financiar si industrial.

Acest acord va determina forma industriei de gaze naturale si petrol din regiune timp de mai multi ani, grupurile detinand deja investitii substantiale in tarile vecine, MOL fiind activa in Slovacia si Croatia, iar OMV in Romania, prin compania Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri