Citigroup recomanda companiilor sa se extinda pe pietele emergente

Sefii companiilor trebuie sa se concentreze in 2008 pe ocaziile din pietele emergente, pe achizitiile si fuziunile internationale si pe investitiile in lupta impotriva incalzirii globale, pentru a se mentine in fruntea tendintelor economice, arata un raport Citigroup.

Detaliind cele zece probleme ale anului, Citigroup a anuntat ca sporirea apetitului fondurilor de investitii din Orientul Mijlociu pentru achizitii in strainatate si cresterea economica in tari precum Singapore, India si China raman puncte cheie pentru investitori, scrie NewsIn.

Citigroup, care a convenit in noiembrie sa vanda un pachet de 4,9% catre Abu Dhabi, in schimbul a 7,5 miliarde dolari, se pregateste, alaturi de alte banci si clientii lor corporativi, de o posibila recesiune in 2008, dupa ani de rezultate financiare record.

"Cum fondurile de investitii sunt estimate sa cresca cu 7.500-10.000 miliarde dolari pana in 2012, reprezinta o sursa importanta de capital pentru companiile care cauta surse alternative de finantare si ar putea ajuta la sustinerea noilor investitii si a achizitiilor strategice", a declarat strateg financiar din cadrul Citigroup, Shams Butt.

Raportul vine in contextul in care Marea Britanie incearca sa-si extinda aria de cautare a unei posibile salvari pentru banca Northern Rock, incluzand companii din Asia si din alte zone.

Insa nu toti impartasesc parerea Citigroup, ca fondurile de investitii reprezinta o sursa benefica de investitii si crestere.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a angajat marti sa protejeze afacerile Frantei de asemenea fonduri si de speculantii privati si a cerut bancii de stat Caisse des Depots et Consignations sa ajute Franta sa-si apere ceea ce el numeste "interesele sale industriale".

Companiile din pietele emergente prevad, de asemenea, o imbunatatire a ratingurilor de credit, ceea ce le-ar permite sa acorda imprumuturi mai ieftine prin intermediul fondurilor, mai arata raportul Citigroup, adaugand ca, in ansamblu, costurile de capital raman mai mari decat ale rivalilor din vest.

Factorii de decizie din companiile occidentale pot contrabalansa, de asemenea, incetinirea cresterii economica prin achizitii in piete emergente precum India si China, dar si in regiuni ca Europa de Est si Turcia, pentru ca fuziunile si investitiile se extind la nivel international, mai arata Citigroup.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
The Times: Virus similar cu Sars-Cov-2, descoperit acum 7 ani și ținut secret
Setari Cookie-uri