Euro creste fata de dolar si yen

Euro s-a apreciat joi atat fata de dolar, cat si de yen, dupa ce discursul radical despre inflatie al unui bancher din Europa Centrala, Axel Weber, a temperat asteptarile privitoare la o scadere in curand a dobanzii cheie a Bancii Centrale Europene (BCE).

Euro s-a apreciat cu 0,3% fata de dolar, pana la 1,4683 dolari/euro si cu 0,3% fata de yen, pana la un nivel de 156,60 yeni/euro, in crestere fata de o cotatie minima de 154,86 yeni/euro inregistrata anterior.

Yenul s-a depreciat ca urmare a intaririi monedei unice europene si in contextul in care actiunile listate la bursele europene au continuat sa creasca, dupa castigurile anterioare moderate, obtinute ca urmare a ingrijorarii investitorilor cu privire la situatia economica de pe pietele internationale.

"Deocamdata, reprezentantii BCE au un discurs foarte radical, deci nu avem niciun semnal privitor la o scadere a dobanzii de politica monetara a BCE pe termen scurt", a declarat seful departamentului de strategie pentru piete valutare de la ING, Chris Turner, citat de Reuters.

"Prin urmare, jucatorii de pe piete au o dobanda cheie mai mica in SUA, o dobanda de referinta stabila in zona euro si o evolutie relativ pozitiva pe pietele de capital, ceea ce inseamna ca toata lumea va fi atenta la tendinta de depreciere a dolarului", a estimat Turner.

Weber a spus ca decizia surprinzatoare a Federal Reserve de a cobori dobanda sa de referinta cu 0,75% saptamana aceasta nu a afectat atentia pe care BCE o da inflatiei din zona euro, ceea ce a temperat asteptarile potrivit carora si institutia cu sediul la Frankfurt ar fi urmat sa isi scada dobanda de politica monetara.

Dolarul a stagnat fata de moneda japoneza, la un nivel de 106,65 yeni/euro, dupa ce a recuperat fata de cotatiile scazute pe care le inregistrase mai devreme.

Valutele cu randament mare au avut, de asemenea, de castigat. Astfel, dolarul neo-zeelandez s-a apreciat cu 0,6% fata de cel american, pana la un nivel de 0,7715 dolari americani/dolar neo-zeelandez.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri