Moneda americana si-a reluat tendinta de apreciere in raport cu euro, mai ales pe seama unor statistici sosite din Germania, care arata ca exporturile acestei tari au scazut in luna aprilie, pentru a doua luna in ultimele trei. Potrivit raportului de ieri al Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden, exporturile germane au scazut in aprilie cu 0,4%.
Datele venite dinspre cea mai importanta economie a Europei au facut ca dolarul sa se apropie de valoarea maxima pe ultimele noua luni fata de euro pe piata londoneza, cu putin timp inainte de discursul tinut de presedintele Fed, Alan Greenspan, in fata Congresului american.

La ora 7:30 GMT, cursul euro ajunsese la 1,2211 $, cu 0,2% mai jos fata de cursul de inchidere din Statele Unite. In raport cu yenul japonez, moneda unica ajunsese la 130,94 yeni, de asemenea cu 0,2% mai putin decat inchiderea de pe piata americana.

La 9:24 GMT, euro isi mai revenise, ajungand la 1,2230 $ pe piata din Londra, dupa ce miercuri seara, la New York, fusese de 1,2234 $. Cursul euro/yen ajunsese la 131,20, de la 131,24 miercuri seara. In sfarsit, la 12.00 GMT, moneda unica europeana a mai coborat putin fata de dolar, la 1,2224 USD.

Miercuri, cel mai mic nivel atins de euro a fost de 1,2207 $, dupa ce Axel Weber, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, a declarat la Frankfurt ca scaderea monedei a oferit o usurare pentru economia din zona euro. De aceeasi parere era si Satoru Ogasawara, de la Credit Suisse First Boston: "In timp ce Statele Unite continua sa creasca dobanzile, datele economice slabe din Europa sugereaza ca BCE fie le va pastra la acelasi nivel, fie le va cobori. Euro pare a fi cea mai slaba dintre monedele importante".

"Datele economice din Europa au fost cu adevarat proaste, si nu prevedem nici o imbunatatire", spune Adarsh Sinha, strateg monetar la Barclays Capital Londra. "Ar putea urma si alte scaderi", a conchis el.

Analistii nu prevad o imbunatatire pe termen scurt a datelor economice europene.

Unii dintre jucatorii de pe piata au cumparat dolari, pentru a specula un eventual semnal venit din partea lui Alan Greenspan pentru marirea in continuare a ratei dobanzii de catre Fed. Steve Saywell, de la Citigroup Londra, spune ca "aceia care asteptau un semnal de la Greenspan cum ca economia incetineste si ca Fed-ul este aproape de incheierea ciclului de mariri a ratei dobanzii vor fi probabil dezamagiti", adaugand ca "tendinta pe termen scurt este in mod clar in favoarea unei aprecieri a dolarului".

O alta economie care merge prost in Europa, si care influenteaza negativ euro, este cea italiana. Aceasta se straduie din rasputeri sa cresca in acest an, potrivit liderului opozitiei, Romano Prodi. El a declarat miercuri, in cadrul unui interviu, ca Italia este "foarte aproape de cresterea economica zero".

La 24 mai, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica prognoza ca economia Italiei va scadea cu 0,6 procente in acest an, fiind singura dintre cele 30 de tari membre ale grupului care nu va creste.

Pretul petrolului nu-si gaseste cadenta

Pretul petrolului a avut o evolutie contradictorie miercuri si joi pe pietele internationale, in urma anuntului facut de Departamentul pentru Energie al SUA privind scaderea stocurilor nationale de petrol light sweet crude. Pe piata de marfuri din New York (NYMEX), barilul de petrol a atins miercuri un pret maxim de 55 $, dupa ce Guvernul american a anuntat o scadere

cu 3,1 milioane de barili a stocurilor de petrol si cu 100.000 barili a celor de benzina. Estimarile erau pentru o crestere cu 200.000 de barili a rezervei de petrol si cu 900.000 de barili a celor de benzina, fapt ce a dus la o scadere a pretului inainte de anuntul oficial.

Stocurile de produse distilate au crescut cu 1,3 milioane de barili. Spre finalul sedintei de miercuri din New York, pretul petrolului scazuse la 52,54 $/baril, iar ieri de dimineata ramasese in aceeasi zona, cu o crestere usoara de 25 de centi. La Londra, barilul de petrol

Brent a ajuns ieri la 52,3 $/baril, cu 19 centi mai sus decat la inchiderea sedintei de miercuri, dupa ce a avut si el o evolutie asemanatoare. Potrivit raportului Departamentului pentru Energie, desi au scazut, stocurile de petrol sunt aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, si cu 29 milioane de barili peste cele din urma cu un an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri