Grupul norvegian Orkla a afisat o scadere a castigurilor de baza din primul trimestru, in mare parte potrivit estimarilor, si a inregistrat o crestere a cotatiei actiunilor, in contextul in care majorarea costurilor a avut un efect mai redus decat se prevedea, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Rezultatul de baza, daca excludem efectele unice, este mai bun decat ne temeam, ceea ce sustine aprecierea actiunilor", a declarat Tore Oestby, analist Handelsbanke.

Castigurile inainte de taxe, dobanzi si amortizari (EBITA) au scazut la 1,06 miliarde coroane (133,4 milioane euro) in primele trei luni ale anului, fata de 1,47 miliarde, in aceeasi perioada a anului trecut.

Rezultatul a fost aproape de estimarile analistilor, care prevedeau o scadere de 1,07 miliarde coroane. Estimarile au variat intre 950 milioane si 1,23 miliarde coroane.

Orkla a subliniat ca in primul trimestru din 2007 a inregistrat vanzari si castiguri puternice, ceea ce a dus la o scadere accentuata a profitului, inainte de taxe, in primul trimestru din 2008.

Profitul inainte de taxe a scazut de la 3,51 milioane dolari in anul trecut la 881 milioane coroane. Analistii estimau ca va scadea la 1,46 milioane coroane.

Grupul a estimat ca cererea pe piata de aluminiu din Statele Unite va scadea cu 10% in 2008.

Orkla s-a confruntat cu o crestere a preturilor materiilor prime in cadrul diviziei de alimente, cu efecte valutare care au afectat rezultatele si cu o scumpire a energiei si transporturilor, potrivit analistilor.

Orkla a precizat ca piata alimentelor din Europa de Nord continua sa arate o crestere puternica. Scumpirile au compensat in mare parte majorarea preturilor la materiile prime in acest trimestru, compania mentionand ca va implementa si ale scumpiri.

Analistii au spus ca Orkla a majorat preturile pentru consumatori peste asteptari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si