"Avem motive solide sa credem ca institutiile financiare au dezvaluit ce era esential din pierderi, mai ales in Statele Unite. Vestile cele mai proaste sunt in urma noastra", a declarat Strauss-Kahn, in fata Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European, la Bruxelles.

Dar "problema principala este legatura intre criza financiara si economia reala, iar aceasta nu a trecut", a adaugat Dominique Strauss-Kahn si a estimat ca efectele crizei se vor manifesta asupra activitatii economice timp de "mai multe trimestre".

Daca in trecut, crizele financiare aveau tendinta de a fi provocate in tarile in dezvoltare, Strauss-Kahn a atras atentia ca pe termen lung criza actuala ar putea fi "o avanpremiera a unui tip nou de criza careia va trebui sa ii facem fata".

Citeste si:

In conditiile in care criza a determinat o incetinire a cresterii economice in principalele economii din lume, in Statele Unite si in Europa, directorul general al FMI a estimat ca economiile emergente vor fi motorul principal al cresterii economice de anul acesta.

In pofida acestui aspect, tarile emergente ar putea sfarsi prin a "acuza efectele incetinirii economice din tarile bogate, dar, poate, cu o anumita intarziere", a estimat seful FMI.

"In niciun caz, nu exista o intrerupere a legaturii intre tendintele de crestere din tarile dezvoltate si cele ale economiilor emergente", a precizat Dominique Strauss-Kahn.