"Un sistem economic mondial modern, mai bine protejat de riscuri, nu poate sa fie orientat catre o singura tara si o singura moneda", a declarat Medvedev in cadrul unui interviu acordat mai multor canale media, publicat pe pagina de internet a Kremlinului, cu cateva zile inainte de summitul G8 din Japonia.

"Un astfel de sistem economic va trebui sa se bazeze in viitor pe un echilibru intre marile puteri si pe mai multe monede pentru rezerve", a adaugat acesta, enumerand, pe langa euro si dolar, rubla, care ar putea deveni o moneda de referinta in regiune.

In cadrul Forumului economic ce a avut loc in iunie la St Petersburg, Medvedev a invinuit Statele Unite ca au provocat o criza financiara mondiala, acuzand "iluzia ca o tara, chiar si cea mai puternica din lume, poate juca rolul de conducator mondial".

Citeste si:

"Chiar faptul ca rolul Statelor Unite in sistemul economic nu corespunde cu capacitatile reale a fost unul dintre motivele principale ale crizei actuale", a adaugat presedintele rus.

Rusia, in schimb, "este un actor mondial care este constient de responsabilitatea sa pentru soarta lumii", a spus Medvedev. "Vrem sa luam parte la formarea regulilor jocului, nu din cauza ambitiilor imperialiste, ci pentru ca suntem constienti de responsabilitatea noastra si de faptul ca dispunem de resurse, in special energetice", a mai spus acesta.