Grupul de petrol si gaze MOL planuieste sa faca o oferta publica pentru a cumpara toate actiunile companiei petroliere croate INA, care nu sunt detinute de guvernul croat, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul croat detine o participatie de 44% in cadrul INA, MOL detine 25%, o cota de 17% dintre actiuni sunt listate pe bursa din Zagreb, in timp ce 14% au fost distribuite fostilor si actualilor angajati, precum si veteranilor de razboi.

MOL nu a oferit un pret, insa a precizat ca "este gata sa ofere un pret realist si corect tuturor actionarilor companiei".

MOL si guvernul croat au actionat in consens de cand MOL a preluat un pachet de 25%, insa acordul va expira la sfarsitul lui 2008, iar cele doua parti au purtat discutii pentru reinnoirea acestuia.

"Desi negocierile sunt inca in desfasurare, prin aceasta oferta publica MOL intentioneaza sa-si exprime in mod clar angajamentul fata de INA si, in acelasi timp, sa limiteze viitoarele speculatii asupra pietei", conform MOL.

Compania petroliera austriaca OMV, care detine un pachet de 20% in cadrul MOL si care a incercat fara succes sa preia compania, a anuntat de asemenea ca este interesata sa cumpere o participatie in cadrul INA.

Premierul croat Ivo Sanader a declarat anterior ca guvernul va lua de asemenea in considerare un schimb de actiuni intre MOL si guvern, ce ar oferi companiei MOL o participatie suplimentara in cadrul INA si ar oferi guvernului croat o parte din actiunile grupului ungar.

Analistii au precizat ca o cooperare mai stransa intre MOL si Ina este rationala din punct de vedere al afacerilor, insa pretul va fi cheia.

"Parteneriatul INA-MOL este benefic din punct de vedere strategic. Exista sinergii foarte puternice. Cu toate acestea, pretul este in continuare un mare semn de intrebare", a declarat Peter Tordai, un analist din cadrul KBC Securities.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Trump, despre protestele din SUA: Mult mai puțini manifestanți decât se așteptau
Setari Cookie-uri