Gazprom a anuntat o a treia scumpire in acest an a pretului la gaze pentru R. Moldova, astfel incât costul gazelor livrate Chisinaului in trimestrul III a fost ridicat cu aproape o treime, ajungând la 258 dolari, desi se vehiculau informatii neoficiale despre o scumpire de pâna la 240 dolari.
Anuntul a facut miercuri prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon, ministru al economiei, care s-a intors recent de la Moscova unde a negociat noul pret la gaze cu concernul rus Gazprom, potrivit NewsIn.

La sfarsitul anului trecut Republica Moldova platea 170 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. De la 1 ianuarie 2008 gazele au fost scumpite pana la 188 dolari, iar de la 1 aprilie noul pret a fost de 211 dolari. Tot atunci concernul rus a anuntat ca pâna la sfârsitul anului 2008 gazele pentru Republica Moldova ar urma sa se scumpeasca pana la 225 dolari pentru o mie de metri cubi.

Noul pret de 258 de dolari anuntat miercuri a contrazis acest pronostic, cu atât mai mult cu cât potrivit unui acord semnat in 2006 cu Gazprom tariful la gaze este revizuit trimestrial, deci in 2008 ar mai urma o majorare.

Ministrul economiei a explicat aceasta crestere peste asteptari prin faptul ca tarifele pentru Republica Moldova sunt calculate la pretul de piata mediu european pentru gaze si petrol caruia i se aplica un coeficient de reducere de 0,75. Potrivit lui, negocierile cu furnizorul rus vor continua având deja ca subiect costul gazelor pentru Republica Moldova de la 1 ianuarie 2009. Dodon a mentionat ca expertii internationali prognozeaza un pret de 400 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze rusesti, iar costul pentru Chisinau ar putea constitui 75 la suta din acest pret european.

Ministrul Dodon a mai spus miercuri ca noul tarif va impune si o ajustare a tarifului final pentru consumatori de gaze, dar si de energie electrica. Calculele care se fac in prezent de catre Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica vor avea in vedere si scumpirea ce va fi operata de Gazprom pentru cel de-al patrulea trimestru, in asa fel incât tarifele pentru consumatorii finali sa nu mai fie modificate in sezonul rece 2008-2009.

Expertii locali sustin ca demersul are un substrat electoral, o noua scumpire in toamna, in plin sezon de incalzire, urmând sa prejudicieze imaginea partidului comunist aflat la guvernare cu doar câteva luni inainte de alegerile parlamentare din primavara lui 2009.

Dodon a precizat ca odata cu majorarea tarifelor pentru populatie vor creste si compensatiile nominative la plata intretinerii pentru 13 categorii defavorizate ale populatiei.

Scumpirea aplicata de Gazprom se aplica pe intreg teritoriul Republicii Moldova, adica si regiunii transnistrene, care practic nu achita concernului Gazprom gazul consumat si a acumulat o datorie de peste 1,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta peste 2.000 de dolari pe cap de locuitor.

In decembrie 2006 Gazprom a semnat cu conducerea de la Chisinau un protocol de cooperare pâna in anul 2011, care insa nu prevede un plafon maxim pentru pretul gazelor, ci doar majorarea trimestriala, si nu brusca, a acestuia.

O nota informativa a Ministerului rus al Dezvoltarii Economice spune ca Gazprom a livrat in anul 2007 Republicii Moldova 2,7 miliarde metri cubi de gaze, jumatate din cantitate fiind destinata Transnistriei, care are o populatie de cinci ori mai mica decât restul teritoriului Republicii Moldova.

Intreprinderea Moldova-Gaz este una cu capital mixt, moldo-ruso-transnistrean. Partea rusa si-a exprimat anterior interesul pentru privatizarea retelelor electrice de distributie din nordul Republicii Moldova, aflate in proprietatea statului, si a celor trei centrale electrice cu termoficare din Chisinau si Balti, in schimbul datoriei pe care Republica Moldova o are pentru consumul de gaze

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri