Aurul coboara pana la un nivel minim al ultimelor opt luni

Aurul s-a tranzactionat in jurul cotatiei minime a ultimelor opt luni, dupa ce aprecierea dolarului a determinat o vanzare masiva, care a afectat si piata petrolului si a metalelor nepretioase.

Cotatia spot a aurului a ajuns la 801,90 dolari/uncie, un nivel minim nemaiatins de la sfarsitul lui decembrie, dupa care a recastigst teren pana la 810,60/811,60 dolari/uncie, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Aurul s-a ieftinit cu mai mult de 20% fata de cotatia record de 1.030,80 dolari/uncie atinsa in 17 martie.

"Investitorii si-au pierdut interesul pentru aur, se pare, iar in curand vom asista la o lichidare a pozitiilor pe termen lung, atat pe seama aprecierii dolarului, cat si a evolutiei pretului petrolului", a declarat, pentru Reuters, analistul Suki Cooper de la banca de investitii Barclays Capital.

Dolarul s-a apreciat fata de un cos de valute pana la un nivel maxim al ultimelor sase luni, in contextul in care investitorii tin cont de incetinirea cresterii economice mondiale, nu numai in Statele Unite.

Aprecierea dolarului scumpeste marfurile denominate in dolari pentru posesorii de alte valute.

Petrolul s-a ieftinit pana la 112,48 dolari/baril, un nivel pe care nu il mai atinsese de la inceputul lui mai, in conditiile in care jucatorii din piata au fost atenti la evolutia de pe pietele valutare, iar Agentia Internationala pentru Energie a estimat ca oferta de titei de pe piete va creste.

"Marfurile se ieftinesc in general, ca urmare a aprecierii dolarului, iar in acest context scad mai ales preturile metalelor pretioase", se arata intr-o nota de cercetare a Standard Bank.

"Ieftinirea aurului a fost accentuata de datele care au indicat o scadere a cererii de lingouri in India", potrivit Standard Bank.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri