Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Reinhard Mitschek se arata optimist. "Conflictul nu are consecinte asupra calendarului nostru, care prevede intrarea in functiune a gazoductului in 2013", a spus el. "Exista suficient timp pentru rezolvarea problemelor politice. (...) Urmarim situatia indeaproape, dar preferam sa nu comentam problemele politice", a adaugat seful consortiului, potrivit editiei electronice a cotidianului. Constructia conductei ar trebui sa inceapa in 2010.

"Daca ne uitam in urma, intotdeauna am avut un parteneriat pe termen lung si stabil cu companiile ruse din domeniul energiei si nu ne indoim ca lucrurile vor ramane astfel. Rusia, regiunea Caspica si Europa au multe legaturi comune: fiecare avem de oferit ceva celorlalti", a mai spus austriacul.

Construit de grupurile austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, acest proiect paneuropean, conceput pentru a diminua dependenta Europei fata de gazul rus, va transporta gaz de la Marea Caspica spre Austria traversand Turcia si Balcanii, pe o lungime de 3.300 de kilometri. Una dintre ramurile sale ar trebui sa porneasca de la frontiera turco-georgiana.

Citeste si:

Intrebat daca Nabucco nu devine inutil prin constructia proiectului ruso-italian South Stream, destinat sa deserveasca aproximativ aceleasi piete, Mitschek a dat asigurari ca "cele doua proiecte nu sunt concurente", din cauza "cresterii puternice a cererii europene de gaz in urmatorii 20 de ani".

"Faptul ca avem deja contracte pentru intreaga productie inca din prima zi, in 2013, arata cat de mare este cererea", a spus Mitschek. "Productia europeana de gaz scade, deci vom avea nevoie de mai multe proiecte si rute suplimentare. Nu se pune problema unei alegeri intre South Stream si Nabucco, vom avea nevoie de amandoua".

Ambele consortii prevad furnizarea unor volume de 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, informeaza NewsIn.