Liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a declarat ca administratiei Bush nu i se va da "un cec in alb" pentru cheltuirea a pana la 700 miliarde de dolari pentru a ajuta Wall Street-ul.
"Am inteles necesitatea de a actiona cat mai rapid posibil", a spus lidera democrata a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, luni seara. "Legea va fi votata si va fi votata repede", a declarat ea. "Am discutat cu partidele, am avut discutii intre Executiv si Legislativ", a adaugat Pelosi, inainte de a conchide ca "nu vom da un cec in alb Wall Street-ului".

Luni dimineata, Trezoreria americana a spus ca spera ca membrii Congresului vor adopta pana la sfarsitul saptamanii o lege care sa permita implementarea unui plan de salvare, potrivit unei purtatoare de cuvant a Trezoreriei, care a dat asigurari ca discutiile au fost "bune".

Potrivit reprezentantului democrat de Massachusetts, Barney Frank, administratia ar fi chiar dispusa sa semneze un acord in care bancile ar ceda Trezoreriei o parte din capitalul lor. Increzatori, democratii majoritari in Congres vor sa profite de ocazie pentru a-si impune ideile preferate: un nou plan de relansare economica, un plafon al indemnizatiilor pentru cei din conducerea societatilor care vor fi luate sub protectia guvernamentala. Democratii mai cer, ca si candidatul lor pentru Casa Alba, o mai buna "monitorizare" a celor 700 de miliarde de dolari, una dintre cele mai importante interventii ale administratiei din istoria Statelor Unite, arata NewsIn.

"Trebuie sa formam un consiliu de monitorizare" in cumpararea activelor conform planului Paulson, a declarat Frank intr-o conferinta de presa, sustinand o idee propusa de senatorul democrat de Conneticut, Chris Dodd, presedinte al Comisiei bancare din Senat. Pe de alta parte, republicanii vor, ca si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, ceva "curat si clar", adica sa nu se ingreuneze planul prezentat de secretarul de finante al administratiei Bush.

"Americanii asteapta sa vada daca democratii si republicanii, Congresul si Casa Alba, se pot intelege pentru a rezolva aceasta problema cu urgenta pe care o merita", a declarat luni presedintele George W. Bush. Costul proiectului va fi cu siguranta discutat, Paulson spunand ca nu este sigur daca se va ajunge la suma de 700 de miliarde, dar si ca, la fel de bine, ea ar putea fi depasita.

Senatorul republican Chuck Shelby, din cadrul Comisiei bancare, s-a declarat "ingrijorat ca propunerea Trezoreriei nu este realizabila, nici completa, in pofida unor costuri foarte mari". "Ar fi o prostie sa pierdem atatia bani ai contribuabililor pentru a pune in practica o idee asupra careia ne-am grabit", a adaugat el, pledand pentru "solutii alternative". De luni dimineata, negocierile dintre cele doua partide se desfasoara pe plan informal.

Potrivit lui Frank, negocierile inregistreaza progrese in Senat si in Camera Reprezentantilor in ceea ce priveste ajungerea la un acord. "Exista mai mult consens astazi decat vineri", a spus el, precizand ca negocierile ar putea dura "mai mult timp" decat se preconizase.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri