Tarile care gazduiesc etape din Campionatul de Formula 1 au investit anul trecut un total de 275 milioane dolari din banii publici in organizarea curselor, care, la randul lor, au adus in total 1,52 miliarde dolari la bugetele de stat.
Rentabilitatea investitiilor a fost de 553% pentru fiecare Mare Premiu, conform ING GP Investment Index, primul studiu independent despre viabilitatea financiara a curselor din Campionatul Mondial de Formula 1, realizat de ING si compania de monitorizare din industria F1, Formula Money.

Cercetarea acopera toate cursele din sezonul 2007 si indica volumul investitiilor din bani publici pentru fiecare Mare Premiu, fonduri provenind din bugetele locale, cat si de la autoritatile centrale, excluzand costurile singulare, cum ar fi cele aferente construirii si imbunatatirii circuitelor.

Veniturile la bugetele locale au fost de asemenea calculate in functie de studii locale cu privire la impactul pe care il are o etapa de F1 si prezenta la curse, rezultatele fiind folosite pentru calculul rentabilitatii si beneficiile financiare aduse la bugetele locale pentru fiecare million de dolari cheltuit din bani publici pentru investitii. Toate datele folosite in cercetare au provenit fie din surse directe - de la autoritati guvernamentale relevante ori circuite, fie prezentate acestora inainte de a fi date publicitatii.

Cercetarea ING si Formula Money indica faptul ca Marele Premiu de la Singapore va fi de asemenea rentabil. Pentru organizarea acestei etape, aproximativ 60% din cei 100 de milioane dolari necesari provin din investitii guvernamentale.

Cea mai mare suma investita din bani publici pentru organizarea unei curse de F1 vine din Orientul Mijlociu si Asia, din tari care ocupa primele patru locuri in topul celor mai mari investitori in acest sport. Guvernul din Bahrain contribuie cu 45 milioane dolari la Marele Premiu al statului Bahrain, urmat de Shanghai (GP China cu 40 milioane dolari), Melbourne (GP Australia, 33 milioane dolari) si Turcia (GP Turcia, 30 milioane dolari). De cealalta parte a clasamentului, cursele de F1 din Brazilia, Marea Britanie, Italia si SUA au fost singurele din 2007 care nu au beneficiat de investitii directe de la bugetele de stat.

Marele Premiu al Bahrainului a generat cel mai mare impact economic in valoare de 395 milioane dolari, urmat de Marele Premiu al Turciei cu 150 milioane. Cea mai mare prezenta la curse a fost in Australia, Malaezia, Spania si China, impactul fiind evaluat la aproximativ 125 milioane dolari.

Cel mai scazut impact economic s-a resimtit in regiunile rurale din Germania si Belgia (Marele Premiu de la Nurburgring si respectiv Spa-Francorchamps), ambele circuite cu traditie, care aduc suma de circa US$25 milioane la bugetele locale. Luand in calcul toate cursele, incluzand si cele care nu au primit investitii din bani publici, media impactului financiar a fost de aproximativ 108 milioane dolari pentru fiecare etapa din Campionat.

Cea mai ridicata rentabilitate s-a inregistrat la Marele Premiu al Japoniei unde autoritatile locale din Oyama Town au contribuit cu aproximativ 4 milioane dolari si au castigat aproximativ 70 de milioane la bugetul local, avand astfel un profit de 1.750%. In cifre concrete, acest lucru inseamna ca bugetul local obtine 17,5 milioane dolari pentru fiecare million investit din bani publici.

La mica distanta se afla Monaco, unde statul reprimeste 1714% (17,1 milioane dolari) din subventia de 7 milioane. La celalalt capat al clasamentului se afla Marele Premiu de la Nurburgring, cursa la care autoritatile locale au avut un profit de 167% din banii investiti in organizarea acestei curse.

ING este o institutie financiara globala, de origine olandeza, care ofera servicii bancare, de asigurari si managementul activelor unui numar de peste 85 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 50 de tari. Cu un personal de peste 130.000 de angajati, grupul cuprinde o gama variata de companii, care deservesc clientii sub numele ING.

Formula Money este compania de monitorizare a Formulei 1. Studiul companiei pentru perioada 2008/2009 contine 156 de pagini cu mai mult de 200 de tabele care dezvaluie fiecare aspect financiar din Formula 1 de la analize atente a sponsorizarilor curente de care beneficiaza echipele pana la bugetele organizarii unei etape din Campionatul de Formula 1.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri