Autoritatile franceze au tinut, ieri, sa asigure investitorii ca banii lor sunt in siguranta, dupa o injectie publica de lichiditate realizata pentru a salva grupul belgiano-francez Dexia.

Dexia va primi 6,4 miliarde euro din partea Belgiei, Frantei, Luxemburgului si a altor actionari cheie, pentru a fi salvata din criza financiara ce s-a extins din sistemul bancar american in Europa.

Decizia Frantei de a sustine banca, un contribuabil important la finantarea autoritatilor locale, a urmat unor discutii de urgenta intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si unul dintre membrii consiliului de guvernare a Bancii Centrale Europene (BCE), Christian Noyer.

"Nu exista niciun motiv pentru a ne teme sau pentru a cadea prada panicii", a declarat Noyer intr-un interviu acordat postului de radio RTL.

Rascumpararea Dexia a fost necesara, in ciuda repetatelor asigurari ca bancile franceze sunt mult mai bine plasate pentru a rezista la criza financiara, decat cele americane, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

In urma evenimentelor, directorul executiv, Axel Miller si presedintele Dexia, Pierre Richard, si-au depus demisiile. Consiliul companiei a acceptat aceste demisiile si le-a solicitat sa ramana in functie pana la numirea inlocuitorilor.
Sarkozy a declarat ca statul este gata sa intervina si sa protejeze depozitele din cadrul oricarei banci ce se confrunta cu dificultati, mesaj repetat marti de Noyer.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si