"Guvernul a transmis institutiilor financiare de creditare ca aceasta este conditia pe care trebuie sa o indeplineasca pentru a fi incluse in planul de ajutor", se arata intr-un comunicat al Ministerului elen al Finantelor, informeaza NewsIn.

Bancherii greci, care au primit cu entuziasm planul guvernamental de redresare a sistemului bancar, vor putea decide pana la 1 februarie daca doresc sa acceseze fondurile oferite de guvern. Proiectul de lege ce a fost inaintat Parlamentului nu includea conditiile impuse bancilor.

Ministerul Finantelor a mai explicat ca statul va fi reprezentat in consiliile directoare ale bancilor, unde va avea drept de veto si posibilitatea de a lua decizii asupra dividendelor si salariilor directorilor, care nu vor putea depasi remuneratia guvernatorului bancii centrale.

Citeste si:

Bancile vor putea folosi fondurile doar pentru finantarea companiilor mici si mijlocii si pentru creditele ipotecare, au indicat reprezentantii ministerului.

Masurile propuse de guvernul de la Atena includ garantarea imprumuturilor bancare, cumpararea de actiuni preferentiale pentru cresterea capitalului si acordarea de obligatiuni de stat pentru a le spori lichiditatea.
Desi expunerea bancilor elene la activele cu grad ridicat de risc este scazuta, acestea se confrunta cu probleme de lichiditate dupa ce creditarea interbancara a fost practic inghetata.