Ministrul elen al finantelor a anuntat ca bancile care vor accesa fondul guvernamental de 28 miliarde euro pentru salvarea sistemului bancar vor trebui sa emita actiuni preferentiale in favoarea statului, informeaza Reuters.
"Guvernul a transmis institutiilor financiare de creditare ca aceasta este conditia pe care trebuie sa o indeplineasca pentru a fi incluse in planul de ajutor", se arata intr-un comunicat al Ministerului elen al Finantelor, informeaza NewsIn.

Bancherii greci, care au primit cu entuziasm planul guvernamental de redresare a sistemului bancar, vor putea decide pana la 1 februarie daca doresc sa acceseze fondurile oferite de guvern. Proiectul de lege ce a fost inaintat Parlamentului nu includea conditiile impuse bancilor.

Ministerul Finantelor a mai explicat ca statul va fi reprezentat in consiliile directoare ale bancilor, unde va avea drept de veto si posibilitatea de a lua decizii asupra dividendelor si salariilor directorilor, care nu vor putea depasi remuneratia guvernatorului bancii centrale.

Bancile vor putea folosi fondurile doar pentru finantarea companiilor mici si mijlocii si pentru creditele ipotecare, au indicat reprezentantii ministerului.

Masurile propuse de guvernul de la Atena includ garantarea imprumuturilor bancare, cumpararea de actiuni preferentiale pentru cresterea capitalului si acordarea de obligatiuni de stat pentru a le spori lichiditatea.
Desi expunerea bancilor elene la activele cu grad ridicat de risc este scazuta, acestea se confrunta cu probleme de lichiditate dupa ce creditarea interbancara a fost practic inghetata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri