Numarul de ipoteci prescrise in noiembrie 2008 a crescut cu 28% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce in jur de un milion de familii ar putea sa isi piarda casa in 2009, estimeaza RealtyTrac Inc., o companie de monitorizare a pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii.

Eforturile guvernamentale de sustinere a creditorilor si modificarea regulilor bancare asupra creditelor ipotecare au dus la intarzierea executarii silite a unor datornici, cunoscuta si sub numele de moratoriu ipotecar. Fata de octombrie, rata de prescriere a ipotecilor a scazut cu 7% luna trecuta. Totusi, raportul furnizat de RealtyTrac Inc. arata ca nu mai putin de 260.000 de proprietari au primit scrisori de avertizare in legatura cu neachitarea obligatiilor bancare sau se aflau deja in timpul procesului de prescriere a ipotecii, informeaza Bloomberg.

In ciuda ameliorarii situatiei din noiembrie fata de luna anterioara, cresterea semnificativa a somajului si expirarea moratoriilor ipotecare vor determina cresterea numarului de ipoteci prescrise lunar peste maximul de 303.000 atins in august 2008, preconizeaza Rick Sharga, vicepresedintele executiv al RealtyTrac Inc. El adauga ca aceasta avalansa de executari a creditelor ipotecare va duce la trecerea in proprietatea debitorilor a unui milion de locuinte anul viitor, fata de cele 880.000 din 2008.

Pierderea locului de munca este, indiferent de contextul economic, una printre principalele cauze ce impiedica achitarea creditelor ipotecare, explica Robert Hall, presedintele Biroului National de Cercetare Economica din SUA. Avand in vedere nivelul extrem atins de rata somajului, va fi dificil pentru banci si institutii guvernamentale sa diminueze numarul de ipoteci prescrise estimat pentru 2009, continua acesta.

In noiembrie s-a inregistrat cea mai mare crestere a ratei lunare a somajului din ultimii 34 de ani. 533.000 de americani au fost concediati, ceea ce duce la o suma totala a disponibilizatilor din acest an la circa 2 milioane de oameni.

Unul din 488 de camine americane avea in noiembrie un proces de prescriere a ipotecii. Cel mai afectat stat a fost Nevada, unde o familie din 76 isi poate pierde locuinta, de sase ori mai multe decat media nationala. In topul primelor zece state afectate de criza creditelor ipotecare se mai gasesc Florida, Arizona, California, Michigan, Georgia, Ohio, Colorado, Utah si Idaho.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri