Pretul petrolului a stagnat in Asia

Pretul petrolului a stagnat la bursele electronice asiatice, dupa mai multe sedinte in care a urcat, sustinut de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu si Rusia.

In schimburile matinale, titeiul "light sweet crude" cu livrare in februarie, s-a ieftinit cu un cent, la 48,57 dolari/baril, fata de 48,58 dolari/baril, nivel atins la inchiderea sedintei de pe Wall Street. Titeiul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 7 centi, la 50,60 dolari/baril.

Tensiunile geopolitice au sprijinit scumpirea petrolului la peste 50 dolari/baril. La New York, titeiul a urcat la 50,47 dolari/baril, in timp ce acesta a atins 52,21 dolari/baril, in tranzactiile londoneze, nivel nemaiatins din 1 decembrie 2008, relateaza AFP.

Disputa dintre Rusia si Ucraina din cauza livrarii de gaze naturale continua sa fie in centrul atentiei. Rusia a incetat complet miercuri tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz.

Pana in prezent, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia anuntasera ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate. Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania. Romania inregistrase marti o scadere cu 75% a volumului de gaz livrat de Rusia, informeaza NewsIn.

Gazprom a redus drastic marti dimineata volumul de gaz introdus la frontiera cu Ucraina si destinat consumatorilor europeni. Masura a venit dupa ce Moscova a acuzat Kievul ca fura din acesta pentru a suplini gazul pe care Gazprom a incetat sa i-l furnizeze din cauza neplatii datoriilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri