Austria era, de dimineata, complet privata de gaz rusesc, in timp ce Slovacia este in aceasta situatie inca de ieri seara. Austria nu mai primeste deloc gaz rusesc, dupa ce marti livrarile au scazut cu 90%, a anuntat OMV, cel mai mare grup din industria hidrocarburilor din Europa Centrala.

Update 1: Gazprom se declara gata oricand sa reia negocierile cu Ucraina

Compania rusa Gazprom este gata sa reia in orice moment negocierile cu Ucraina pentru furnizarea de gaze, a declarat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de Reuters.

"Din nefericire, situatia continua sa se deterioreze. Ieri seara, Ucraina a inchis complet toate conductele de tranzit spre Europa de pe teritoriul sau", a spus el.

Kievul a inchis si cel de-al patrulea gazoduct de tranzit al gazelor rusesti catre Europa, a spus el miercuri intr-o conferinta de presa de la Berlin, dupa ce Ucraina anuntase ca Rusia a sistat complet exportul de gaze spre clientii europeni.

Daca se va prelungi, intreruperea alimentarii cu gaz a tarilor europene risca sa puna "probleme tehnice serioase" pentru gazoducte, din cauza frigului, a mai spus el, citat de AFP.

Declaratia oficialului de la Gazprom este o continuare a razboiului declaratiilor dintre cele doua parti, care si-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru perturbarea aprovizionarii tarilor europene.

Update: Europa nu mai primeste gaz pentru ca Ucraina a inchis toate conductele

Kievul a inchis cel de-al patrulea gazoduct de tranzit al gazelor rusesti catre Europa, a declarat vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev, dupa ce Ucraina anuntase ca Rusia a sistat complet exportul de gaze spre clientii europeni, informeaza RIA Novosti in pagina sa electronica.

"Noaptea trecuta, Ucraina a inchis toate gazoductele spre Europa", a afirmat Medvedev, adugand ca pentru situatia din Europa, singurul responsabil este Kievul.

Daca se va prelungi, intreruperea alimentarii cu gaz a tarilor europene risca sa puna "probleme tehnice serioase" pentru gazoducte, din cauza frigului, a mai spus el, citat de AFP.

Declaratia oficialului de la Gazprom este o continuare a razboiului declaratiilor dintre cele doua parti, care si-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru perturbarea aprovizionarii tarilor europene.

Marti, cand Ucraina a anuntat ca Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat in conductele ucrainene si destinat consumatorilor europeni, Gazprom a replicat ca reducerea presiunii in tarile europene este cauzata de fapt de partea Ucraineana. Astfel, Rusia a acuzat Ucraina ca a inchis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul sau, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress si Soiuz.

Miercuri dimineata, Ucraina a anuntat ca Rusia a sistat complet furnizarea de gaz catre Ucraina, care nu mai primea oricum gaz pentru consumul propriu, ci doar pentru tranzit.

In replica, vicepresedintele Gazprom a declarat ca in realitate Ucraina a inchis si cel de-al patrulea gazoduct de tranzit, aceasta fiind cauza intreruperii aprovizionarii cu gaz a tarilor Europene. Astazi de dimineata, Romania, Austria, Slovacia si Cehia au anuntat ca nu mai primesc deloc gaze rusesti.

Compania ucraineana Naftogaz a explicat insa ca a fost nevoita sa sisteze complet furnizarea de gaz pentru tranzit pe teritoriul tarii, pentru ca Rusia nu mai introducea gaze in conducte. "Daca livrarile de gaz in Ucraina sunt egale cu zero, livrarile de gaz catre Europa vor fi, de asemenea, zero", a spus el.

Slovacia este in aceasta situatie inca de marti seara, a anuntat miercuri principalul operator slovac, SPP. "Livrarile de gaz natural spre Slovacia au fost oprite in cursul noptii trecute", a spus el, asigurand ca "aprovizionarea locuintelor este normala".

Slovacia depinde in proportie de peste 98% de petrolul si gazul rusesc care tranziteaza Ucraina. Aceasta tara inregistrase deja in noaptea de luni spre marti o scadere a aprovizionarii cu 70% si a declarat stare de urgenta energetica, ceea ce ii permite sa modifice livrarile.

Si Cehia a anuntat ca nu mai primeste deloc gaz rusesc incepand de marti seara. Ministrul roman al economiei Adriean Videanu a declarat ca livrarile de gaze din Rusia prin Ucraina, pe la Mediesu Aurit au fost sistate miercuri la ora 8.53. Marti fusese sistata si aprovizionarea statiei Isaccea 2. Astfel, Romania nu mai primeste deloc gaz rusesc informeaza AFP, citat de NewsIn.

Rusia a incetat complet astazi tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz.

Gazprom a oprit in totalitate livrarile de gaze spre Romania

Aprovizionarea cu gaz rusesc prin principala conduca de import si tranzit din Rusia spre Cehia si vestul Europei a fost oprita complet in cursul noptii, a anuntat importatorul ceh RWE Transgas tot in aceasta dimineata, informeaza Reuters.

"Principala conducta dinspre est a fost inchisa peste noapte", a declarat un purtator de cuvant al RWE.

Pana in prezent, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia si Ungaria au anuntat ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate. Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania.

Gazprom a redus drastic marti dimineata volumul de gaz introdus la frontiera cu Ucraina si destinat consumatorilor europeni. Masura a venit dupa ce Moscova a acuzat Kievul ca fura din acesta pentru a suplini gazul pe care Gazprom a incetat sa i-l furnizeze din cauza neplatii datoriilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Setari Cookie-uri