Premierul rus Vladimir Putin a avut astazi o noua intrevedere cu Aleksei Miller, presedintele companiei Gazprom, si a fost de acord cu propunerea acestuia de sistare a gazului la granita cu Ucraina, relateaza RIA Novosti, citata de NewsIn.
Update: Moscova este de acord cu trimiterea de observatori in Ucraina

Rusia si-a dat acordul, dupa Ucraina, pentru trimiterea de observatori care sa supravegheze tranzitul gazului rusesc destinat UE prin Ucraina, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza Reuters.

"Am primit asigurari de la ambele tari...ca sunt dispuse sa accepte observatori internationali", a spus Barroso, dupa o intalnire cu premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE.

Anterior, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a pus de acord cu premierul ucrainean Iulia Timosenko pentru trimiterea "de urgenta" a unor observatori europeni, in vederea supravegherii tranzitului de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, potrivit AFP.

Comisia Europeana a propus miercuri Moscovei si Kievului sa trimita observatori in Ucraina, pentru a masura volumul de gaz care tranziteaza efectiv intre cele doua tari, a anuntat anterior un purtator de cuvant al CE.

Gazprom a sistat de 1 ianuarie furnizarea de gaz catre Ucraina, dupa o serie de negocieri fara rezultat privind pretul pentru anul 2009 si datoriile Kievului.

Rusia a acuzat Ucraina ca "fura" din gazul destinat Europei. La randul sau, Kievul acuza Moscova ca nu isi onoreaza angajamentele in materie de aprovizionare a europenilor cu gaz, potrivit NewsIn.

Miercuri, Ucraina a afirmat ca Rusia a sistat complet gazul livrat Europei prin gazoductele care ii tranziteaza teritoriul. Insa vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev a declarat la Berlin ca Ucraina este cea care a inchis si al patrulea gazoduct care ii traverseaza teritoriul. Marti, Medvedev acuzase deja Kievul ca a inchis trei conducte, afirmatie respinsa de Ucraina.



Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a avut, astazi, in ziua cand rusii sarbatoresc Craciunul, o intrevedere cu premierul rus, Vladimir Putin, la Strelna, in apropiere de Sankt-Petersburg. In cursul intrevederii, Miller a propus intreruperea livrarilor de gaz la granita cu Ucraina. Premierul rus a aprobat aceasta masura. "Sunt de acord cu propunerea dumneavoastra (de a intrerupe gaz la granita cu Ucraina - n.r.), insa aceasta trebuie facut public, in prezenta observatorilor europeni", a precizat Putin, potrivit NewsIn.

El l-a intrebat pe Miller daca existra vreun document care ar confirma ca Ucraina a incetat tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ei. Presedintele Gazprom a raspuns ca exista un astfel de document, iar aceasta este concluzia companiei independente internationale (RosUkrEnergo, consortiu ruso-ucrainean inregistrat in Elvetia - n.r.) si a observatorilor companiei Gazprom.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, declara miercuri dimineata ca Gazprom reduce livrarile de gaz la granita ruso-ucraineana cu inca 21 de milioane de metri cubi, aceasta fiind, sustine compania rusa, cantitatea prelevata ilegal de Ucraina.

Anuntul suspendarii livrarilor de gaz pentru Europa prin conductele de Ucraina a fost facut miercuri mai intai de compania ucraineana Naftogaz, iar informatia nu fusese confirmata explicit de Moscova, desi tarile europene au inceput sa anunte rand pe rand ca nu mai primesc deloc gaz rusesc.

Gazprom a anuntat miercuri ca europenii nu mai primesc gaz pentru ca Ucraina a inchis si ultima dintre cele patru conducte de tranzit catre Europa. Compania ucraineana Naftogaz a explicat insa ca a fost nevoita sa sisteze complet tranzitul pe teritoriul tarii, pentru ca Rusia nu mai introducea gaze in conducte. Furnizarea de gaze destinate Ucrainei fusese oprita inca din 1 ianuarie.

Si marti, cand Ucraina a anuntat ca Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat in conductele ucrainene si destinat consumatorilor europeni, Gazprom replicase ca reducerea presiunii in tarile europene este cauzata de fapt de partea ucraineana. Astfel, Rusia a acuzat Ucraina ca a inchis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul sau, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress si Soiuz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri