Incertitudinea domnea marti in legatura cu confirmarea lui Timothy Geithner in functia de secretar al trezoreriei, ajuns din urma de declaratiile sale de venit, in conditiile in care ar trebui sa se afle in prima linie in lupta impotriva celei mai grave crize economice din anii \'30 incoace.

Potrivit AFP, cu o saptamana inainte de investirea lui Obama, Geithner are probleme in a obtine confirmarea, creandu-i astfel probleme si presedintelui ales Barack Obama. Bill Richardson a trebuit sa renunte la inceputul lunii ianuarie la nominalizarea sa pentru functia de secretar al comertului, din cauza unei anchete vizand o societate care facea afaceri cu statul New Mexico, al carui guvernator este.

Comisia pentru finante din Senat, care il va audia pe Geithner, a anuntat marti ca a publicat documente care arata unele greseli in declaratii mai vechi de venit ale acestuia, precum si o problema legata de statutul de munca al unei foste angajate a familiei Geithner.

Potrivit Wall Street Journal, aceasta femeie, care a lucrat pentru scurt timp pentru Geithner, nu avea actele de imigratie in regula. Senatorii sunt preocupati si de faptul ca Geithner nu si-a platit de mai multi ani cotizatiile pentru fondul de pensii si pentru acoperirea de sanatate.

Neregulile fiscale sunt legate de o greseala in plata cotizatiilor, facuta cand Geithner lucra pentru FMI. "Nominalizatul a luat masuri pentru a-si rezolva statutul fiscal", a spus un purtator de cuvant, precizand ca in curand va fi fixata data pentru audiere.

Presedintele comisiei de finante, Max Baucus, a vorbit despre "greseli fara rea intentie". "Sper ca nominalizarea lui Geithner va fi confirmata inainte de investirea presedintelui", la 20 ianuarie, a precizat el.

Liderul majoritatii democrate, Harry Reid, a spus ca Geithner este "perfect calificat pentru a deveni unul dintre mei mai buni secretari ai trezoreriei". "Nu sunt deloc ingrijorat", a declarat Reid, precizand ca Geithner s-a intalnit cu membrii comisiei pentru finante marti si a beneficiat de o primire favorabila, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Robert Gibbs, a declarat ca Geithner a comis "o greseala des intalnita" in declaratia de venit si ca nu stia ca permisul de sedere al angajatei familiei expirase.

Geithner, in varsta de 47 de ani, este presedintele bancii centrale din New York si vicepresedintele comitetului monetar al Fed.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Noua carti de business recomandate de Gates, Bezos si Buffett
Setari Cookie-uri