Premierul rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina ca ia ostatice alte tari, profitand de rolul ei in tranzitul gazului.El a facut declaratia in reuniunea de urgenta a sefilor de guvern din Rusia, Slovacia, Bulgaria si Republica Moldova, care a inceput la resedinta prezidentiala de la Novo-Ogarevo, relateaza agentiile ruse.

Discutiile se concentreaza asupra rezolvarii situatiei legate de tranzitul gazului rusesc catre consumatorii europeni prin Ucraina. Din partea Rusiei la convorbiri mai participa vicepremierul Igor Secin si vicepresedintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Rusia este dezamagita de faptul ca Ucraina nu indeplineste prevederile protocolului de monitorizare a tranzitului. "Suntem dezamagiti de felul incare este pus in aplicare (protocolul) sau, mai exact, ca nu este pus in aplicare de catre partenerii nostri ucraineni”, a declarat Putin la deschiderea consultarilor cu premirii Slovaciei, Bulagariei si Republicii Moldova.

Potrivit premierului rus, Comisia Europeana ar trebui sa influenteze Kievul pentru asigurarea tranzitului de gaz prin Ucraina. "Dupa parerea mea, membrii Comisiei Europene ar putea sa influenteze tara de tranzit pentru asigurarea intereselor membrilor UE”, a declarat premierul rus.

Putin le-a prezentat omologilor sai dovezi ale incalcarii de catre Kiev a protocolului de monitorizare a tranzitului gazului catre Europa. "Desi la nivel politic, inclusiv presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, a facut permanent declaratii ca Ucraina nu pune piedici tranzitului gazului rusesc, in practica totul se intampla invers. In cadrul intrevederii noastre (cu Iuscenko) sunt pregatit sa prezint documentele”, a declarat premierul rus.

De asemenea, el a prezentat o scrisoare adresata companiei Gazprom din partea partenerilor ucraineni, unde se mentioneaza ca gazul a ajuns in conducta Sudja fara a fi incheiate intelegeri in acest sens.

"Partea ucraineana recunoaste ca pomparea de gaz se face si partea ucraineana impiedica trecerea acestuia pe teritoriul vostru”, a adaugat premierul. Ucraina ar trebui sa asigure de una singura conditiile tehnice a tranzitului de gaz rusesc catre consumatorii europeni, a declarat Putin.

Ucraina pierde increderea partenerilor europeni din cauza problelor legate de tranzitul gazului rusesc catre Europa, a declarat premierul slovac, Robert Fico, in cadrul consultarilor cu seful guvernului rus, Vladimir Putin, anunta RIA Novosti. "I-am spus premierului ucrainean, Iulia Timosenko: Ucraina pierde increderea partenerilor europeni din cauza comportamentului sau”, a declarat Fico. El a subliniat ca Slovacia nu intentioneaza sa stabileasca cine are dreptate in criza de gaz ruso-ucraineana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia "se pune bine" cu grecii: i-ar imprumuta contra unor active