Institutul Serbski, cunoscut mai ales pentru incarcerarea dizidentilor in perioada sovietica, ajuta guvernul rus sa gestioneze problemele tot mai accentuate prin crearea unei retele de "centre anti-criza" pentru tratamentul bolilor mentale, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Rusia a fost grav afectata de criza mondiala, in contextul in care bursele au cazut cu mai mult de 70%, iar pretul petrolului, principala marfa de export a Rusiei, a coborat de la 147 dolari/baril, la 33 dolari/baril.

Statistici nationale nu sunt disponibile inca, dar numarul pacientilor externi ai institutului cu sediul la Moscova a crescut cu 10-20% de la declansarea crizei, a declarat marti directorul institutului, Tatiana Dmitrieva.

"Acum o luna aveam doar pacienti ocazionali. In scurt timp, insa, jumatate dintre oamenii care cer ajutor au probleme ce au legatura cu criza", a spus seful institutului de psihiatrie.

Citeste si:

Rubla s-a depreciat cu aproape 7% saptamana trecuta, reamintind de deprecierile care au facut ravagii la nivelul economiei dupa colapsul din 1991 al Uniunii Sovietice si problemele economice din 1998.

Rusii, a spus Dmitrieva, sunt in mod particular vulnerabili, pentru ca "sunt foarte sensibili la propriul lor esec".
Rusia are a doua rata de sinucideri din lume, dupa Lituania, tara fosta sovietica, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

"Rusul Ivan simte mai multa responsabilitate fata de familie si fata de sine, pentru felul in care ar putea esua si dezamagi familia. Acesta este motivul pentru care in Rusia sunt mai multe sinucideri", a spus Dmitrieva.

Cel putin doi oameni de afaceri din Rusia care s-au sinucis au lasat bilete in care au scris ca si-au luat viata ca urmare a actualei crize, a mai spus sefa principalului institut de psihiatrie din Rusia.