S&P a confirmat luna trecuta perspectiva stabila a ratingului de tara, insa ar putea fi in prezent fortata sa revizuiasca ratingul de varf al Regatului.

Schimbarea a fost declansata de planul de protejare a activelor, realizat de guvern, ce presupune asigurarea activelor toxice, plan ce va expune contribuabilii la pierderi de miliarde de lire sterline, din creditele neperformante oferite de banci, anunta NewsIn.

O coborare a ratingului ar fi dezastruoasa pentru tara, care este pe cale sa faca un imprumut suplimentar de 500 miliarde lire pe o perioada de cinci ani, ducand nivelul datoriei nationale la peste 1.000 miliarde lire, pentru prima data in istorie.

Daca Marea Britanie isi va pierde ratingul "AAA", sau chiar daca va fi pus numai sub supraveghere cu perspectiva de coborare, nivelul dobanzilor pentru creditele pe care tare le are va creste, punand si mai multa presiune asupra economiei.

O coborare a ratingului sau o punere sub supraveghere cu perspectiva negativa ar putea fi devastatoare si pentru pachetul de stimuli intocmit de guvern.

In noiembrie, Frank Gill, director pentru ratingurile suverane din Europa, s-a aratat ingrijorat de planurile de cheltuieli ale guvernului, avertizand ca o datorie neta de peste 60% din produsul intern brut (PIB) ar putea pune in pericol ratingul. Economistii au prevazut ca nivelul datoriilor va atinge 70% din PIB pana in 2011.

Fondul Monetar International (FMI), care a revizuit in scadere drastica estimarile de crestere a PIB-ului mondial in acest an, de la 2,2% la 0,5%, considera ca Marea Britanie este tara unde criza va fi cea mai brutala in acest an, in conditiile in care economia britanica ar putea scadea cu 2,8%, dupa o crestere cu 0,7% in 2008.

Premierul Gordon Brown a subliniat in repetate randuri ca Marea Britanie poate face fata incetinirii economice mai bine decat majoritatea statelor. Prognoza FMI-ului sugereaza ca recesiunea din Regat va fi mai severa decat cea din Statele Unite, Italia, Franta si alte natiuni.