Kazahstanul aproape a dublat in octombrie taxa pentru exporturile de petrol, la 203,8 dolari/tona, in momentul ieftinirii masive a petrolului, potrivit NewsIn.

"Ca urmare a combinarii acestor factori, profitabilitatea din al patrulea trimestru din 2008 a fost semnificativ mai mica decat cea din trimestrul anterior, si negativa ina numite perioade", a anuntat KMG EP intr-un comunicat.

Guvernul a anulat efectiv taxa de export luna trecuta, pentru a ajuta producatorii de petrol din Kazahstan.

KMG EP a anuntat ca are de castigat din deprecierea monedei nationale cu 18% la inceputul acestei luni, in contextul in care veniturile sunt calculate mai mult in dolari, in timp ce unele cheltuieli operationale sunt calculate in moneda locala.

Compania a mai anuntat ca BTA, cea mai mare banca a tarii, ce a fost nationalizata in aceasta luna, si-a amanat o plata de 17 miliarde tenge (113 milioane dolari) ca urmare a ordinelor guvernului. KMG EP a precizat ca poarta discutii cu banca, pentru a vedea cand va fi facuta plata.

KazMunaiGaz detine o participatie majoritara in cadrul diviziei KMG E&P, listata la bursa din Londra, si pachetul majoritar de actiuni al The Rompetrol Group.