Astfel de zvonuri au tot aparut din cand in cand in Lituania, tara in care oamenii si-au pierdut economiile dupa caderea fostei Uniuni Sovietice, la fel ca in tarile vecine Letonia si Estonia, potrivit NewsIn.

Zvonurile au aparut mai intai atunci cand economiile statelor baltice au crescut rapid in ultimii ani, iar inflatia s-a accentuat. Tarile baltice par, insa, a fi intrat in recesiune acum, iar presa lituaniana atrage atentia si asupra declaratiilor unor politicieni cu privire la devalorizare.

"Nu imi amintesc de o astfel de vanzare in panica de la criza ruseasca din 1998", a declarat, pentru Reuters, seful asociatiei bancilor comerciale din Lituania, Stasis Kropas, dupa vanzarea masiva de la sfarsitul saptamanii.

Seful bancii centrale a respins orice posibilitate a deprecierii monedei nationale a Lituaniei, care este fixata la euro in cadrul ERM-2 (Mecanismul Ratelor de Schimb), testul de stabilitate al unei monede nationale inainte de adoptarea euro.

"Ne-am luat un angajament de a mentine neschimbat cursul litas-ului pana la adoptarea euro si vom respecta acest angajament", a declarat guvernatorul bancii centrale a Lituaniei, Reinoldijus Sarkinas, la postul public de radio.

Seful bancii centrale a Lituaniei a mai spus ca zvonurile privitoare la deprecierea monedei nationale ar trebui oprite.
"Cu cat vorbeste lumea mai putin despre acest lucru, cu atat e mai bine", a declarat Sarkinas, care a adaugat ca schimburile valutare de la sfarsitul saptamanii au fost de doua sau de trei ori mai mari decat de obicei.

Valul de vanzare, anuntat de presa la sfarsitul saptamanii si apoi din nou luni, a survenit dupa ce un parlamentar a declarat saptamana trecuta ca moneda este supraevaluata si ca ar putea exista o depreciere de indata ce Lituania intra, in cele din urma, in zona euro.