Primul trimestru din 2009, cel mai dificil pentru economia ceha

Economia Cehiei a avut, cel mai probabil, cea mai slaba performanta in primele trei luni din 2009, a declarat viceguvernatorul bancii centrale, Mojmir Hampl.
In cadrul unui seminar financiar in Bucuresti, Hampl a mai spus ca banca va face tot posibilul pentru a se asigura ca inflatia va ramane anul acesta intre limitele dorite.

"Previziunilr noastre se bazeaza pe premisa ca cea mai severa perioada din punct de vedere al incetinirii cresterii economice a avut loc in primul trimestru din 2009, dar, bineinteles, gradul de incertitudine ramane ridicat", a mai spus Hampl, citat de NewsIn.

La inceputul lunii mai, banca centrala a Cehiei a coborat dobanda cheie cu un sfert de punct procentual la un nivel minim istoric, in conformitate cu estimarile analistilor ca deteriorarea economiei reprezinta un motiv de mai mare ingrijorare decat deprecierea coroanei.

Decizia a coborat nivelul ratei de refinantare pe doua saptamani la un nivel minim istoric, de 1,5%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene.

Economia Cehiei s-ar putea comprima in acest an cu 1-2%, mai rapid decat indicau previziunile anterioare, ce mizau pe o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 0,3%, conform estimarilor bancii centrale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri