Iranul isi declarase disponibilitatea de a furniza gaz conductei europene Nabucco, destinata sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia, dar Statele Unite se opun acestei idei, din cauza problemelor pe care le creeaza republica islamica pe plan diplomatic.

"Am incheiat un acord final pentru exportul de gaz in Pakistan", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, citat de NewsIn, adaugand ca urmeaza sa fie semnat si un contract.

Acordul a fost incheiat duminica, cu ocazia unui summit regional la Teheran, la care participau presedintele pakistanez Asif Ali Zardari si omologul sau iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Reprezentantul iranian pentru negocierile in acest domeniu, Hojatollah Ghanimi-Fard, a declarat la randul sau ca cele doua parti "au finalizat contractul". Potrivit lui, acordul prevede exportul a 21,5 milioane de metri cubi de gaz iranian pe zi si "va fi operational la patru ani si jumatate dupa definitivarea contractului", a adaugat el.

Ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari, declarase ca "doar prin acest contract va exista posibilitatea de a exporta 25 pana la 30 de milioane de metri cubi pe zi catre Pakistan".

Iranul este pe locul doi in lume ca zacaminte de gaz, dar importa in prezent din Turkmenistan aproape la fel de mult cat exporta spre Turcia. Dezvoltarea sectorului gazului este ingreunata de lipsa de investitii, dar si de cresterea continua a consumului intern.