Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat luni reducerea ratingului creditelor pe termen lung al Irlandei la 'AA' de la pragul anterior 'AA+', cu perspectiva negativa.

Standard & Poor's a mentinut ratingul creditelor pe termen scurt la 'A-1+'.

"Am redus ratingul creditelor pe termen lung al Irlandei pentru ca credem ca cheltuielile fiscale ale guvernului pentru sustinerea sistemului bancar irlandez vor fi cu mult peste estimarile din martie 2009, cand am redus ultima data ratingul. Astfel, datoria guvernamentala neta va fi mult mai mare pe termen scurt", a declarat David Beers, analist al S&P, citat de NewsIn.

Agentia de evaluare financiara este de parere ca pierderile bancare anuntare recent la banca nationalizata Anglo Irish Bank Corp. Ltd. subliniaza fragilitatea sectorului bancar irlandez si dependenta sa de guvern pentru sprijin financiar.
Standard & Poor's estimeaza in continuare ca produsul intern brut (PIB) real si nominal al Irlandei va ramane sub nivelurile atinse in 2008 cel putin pana in 2013.

Pe termen mediu, S&P este de parere ca datoria guvernamentala a Irlandei ar putea depasi 100% din PIB, un nivel ce il depaseste pe cel al altor state europene ce beneficiaza de rating suveran 'AA'.

"Ratingul ar putea fi coborat din nou in cazul in care calitatea activelor bancare irlandeze se va deteriora intr-un ritm mai rapid decat cel asteptat sau daca criza economica se va inrautati, ducand la o slabire si mai accentuata a performantei fiscale guvernamentale", a adaugat Beers.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sapte tari in care studiile superioare sunt GRATUITE