Ministerul austriac de finante si banca centrala a Austriei au declarat ca pachetul destinat stabilizarii sectorului bancar, in valoare de 100 miliarde euro, este suficient, negand un raport publicat in cotidianul Der Standard ce miza pe nevoia unei suplimentari, relateaza Reuters.

Der Standard a anuntat ca banca centrala este ingrijorata de cresterea creditelor neperformante in Europa emergenta, unde bancile austriace si subsidiarele acestora au acordat credite in valoare de 267 miliarde dolari, si ca ar efectua noi infuzii de capital in cazul in care va fi nevoie, anunta NewsIn.

Cotidianul nu a precizat de unde a obtinut aceasta informatie.

Purtatorul de cuvant al ministerului austriac de finante, Harald, Waiglein, a declarat ca ministerul se asteapta ca bancile sa solicite injectii de capital de 10 miliarde euro din suma initiata bugetata de 15 miliarde euro.

"Momentan nu avem semnale conform carora suma de 15 miliarde nu va fi suficienta", a declarat Weinglein. "Estimarile noastre respecta rezultatele testelor de stres realizate de banca centrala".

Guvernatorul bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, si ministrul Josef Proell, alaturi de alti inalti responsabili au afirmat in repetate randuri ca se asteapta ca bancile sa ceara ajutor de doar 10 miliarde euro.

Waiglein a precizat ca chiar daca ar fi nevoie de injectii suplimentare de capital peste limita de 15 miliarde euro, acest lucru s-ar putea realiza fara a majora dimensiunea totala a pachetului de ajutor guvernamental, ce include si garantii de stat, in valoare de 75 miliarde euro, pentru obligatiuni si alte active.

Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Oliver Huber, a declarat, de asemenea, ca pachetul este suficient de mare.

"In cursul testelor de stres, banca centrala a Austriei analizeaza constant lichiditatea si evolutia capitalului bancilor austriece", a precizat Huber intr-un comunicat.

Printre principalele grupuri austrice care au primit infuzii de capital din partea statului se numara Raiffeisen Zentralbank, ce detine a doua banca europeana, Raiffeisen International, Erste Group Bank, a treia banca europeana, alaturi de Hypo Group Alpe Adria si Oesterreichische Volksbanken, detinute de BayernLB.

UniCredit Bank Austria si BAWAK P.S.K. sunt inca in discutii cu autoritatile privind o potentiala infuzie de capital.

Erste Group Bank a fost primul creditor austriac ce a acceptat in octombrie 2008 o injectie de capital de 2,7 miliarde euro, din partea statului.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Alegeri anticipate in Austria, dupa scandalul generat de vicecancelar