Bancile rusesti au nevoie de capital aditional intre 20 si 80 de miliarde dolari anul acesta, a declarat un inalt oficial al agentiei de evaluare Fitch, desi directorul celei mai mari banci private din Rusia este de parere ca nevoile acestora s-ar ridica la 130 miliarde dolari.
Estimarile au fost formulate in urma unor analize recente ale agentiei de evaluare Moody's, care a anuntat ca bancile din Rusia au nevoie de o crestere a capitalului cu aproximativ 40 miliarde dolari, si ale bancii centrale, care a estimat ca nevoia de capital nu ar depasi 500 miliarde ruble (16,07 miliarde dolari) anul acesta.

"Ne asteptam ca deteriorarea calitatii imprumuturilor sa fie destul de puternica. Credem ca bancile vor avea nevoie de capital suplimentar intr-o masura sau alta, intr-un an", a declarat Alexander Danilov, director al biroului Fitch din Rusia, in cadrul unei conferinte.

Danilov a mai spus ca testul de stres aplicat de agentie a aratat ca, in cel mai fericit caz, imprumuturile neperformante ar ajunge la 15% din portofoliul bancilor, pana la finalul anului, scrie NewsIn.

In cel mai rau caz, acestea ar ajunge la 40%. In cadrul unei conferinte diferite, Piotr Aven, presedintele Alfa Bank, cea mai mare banca privata din Rusia, a declarat ca guvernul trebuie sa mareasca planurile de recapitalizare bancara de zece ori, la 10% din produsul intern brut (PIB), in contextul in care incapacitatea de plata a clientilor ar putea atinge 130 miliarde in urmatoarele 12 luni.

"Sectorul bancar are nevoie de ajutor de pana la 10% din PIB. In caz contrar, revenirea va intarzia", a declarat Aven.

"Acum se pare ca abordam stilul japonez de a masca problemele, cand avem nevoie sa incepem sa le abordam de la zero. Nu ma refer la lichiditati, ci la capital, la finante pe termen lung", a adaugat directorul bancii.

Anterior, agentia de evaluare Standard and Poor's a anuntat ca imprumuturile problematice ar putea ajunge la 35-50% din totalul de creditare din Rusia, Ucraina si Kazahstan, desi pierderile reale din imprumuturi nu ar depasi in Rusia jumatate din nivelul estimat.
Rusia poarta discutii pentru un plan pentru recapitalizare a bancilor prin emisiunea de certificate de trezorerie OFZ, pentru cresterea capitalului bancilor mari, care au fost afectate puternic de imprumuturile neperformante.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat