O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) a vizitat recent Ungaria pentru a oferi autoritatilor maghiare cunostintele necesare infiintarii unui sistem de supraveghere financiara, scrie Portoholio.hu.

Chiar daca nu exista formula perfecta pentru infiintarea unui astfel de sistem, practicile internationale ar putea ajuta Ungaria sa implementeze o mai buna supraveghere a pietelor financiare, noteza NewsIn.

In cadrul unui sondaj derulat de FMI in 150 de tari, se arata ca 25% dintre guverne utilizeaza un organism unic si nedivizat pentru supravegherea sistemului financiar intermediar, 35% dintre tari utilizeaza pentru acest rol o organizatie separata de banca centrala, iar restul de 40% au stabilit un model hibrid, ce implica mai multe agentii guvernamentale.

Diversitatea practicilor de supraveghere demonstreaza ca nu exista un singur model structural care sa ofere solutia ideala. Cu toate acestea, criza creditelor a dus la identificarea unor criterii pe care sistemele de supraveghere trebuie sa le intruneasca, pentru a-si indeplini rolul cu succes.

Dimitri Demekas, director in cadrul departamentului de piete monetare al FMI, a identificat principalele criterii: independenta de guvern si de sectorul financiar, transparenta, eficienta, armonizarea evaluarilor macro si micro-prudentiale si capacitatea de a reactiona rapid, mai ales in perioadele de criza economica.

In cazul Ungariei, FMI sustine ca sistemul de supraveghere trebuie sa-si consolideze autonomia, din moment ce dependenta de ministerul de finante ar putea fi o sursa de conflict.

Vestea buna pentru UIngaria este ca misiunea FMI nu a identificat probleme majore in ceea ce priveste transparenta autoritatii de supraveghere financiara si a bancii centrale.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rata anuala de 6,7% in primul trimestru, peste estimarile preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%

Astfel, economia Ungariei s-a comprimat cu cea mai mare rata din 1996, cand datele trimestriale au inceput sa fie publicate.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Mai multe fabrici din zona Arad se inchid sau se muta in Ungaria