Pretul petrolului a coborat sub 45 de dolari pentru un baril, influentat de iarna blanda din Statele Unite, ceea ce inseamna ca rezervele de combustibil de pe continentul american sunt la locul lor.

Un baril de titei nerafinat a fost cotat la New York la 44,86 de dolari, iar petrolul London Brent - 43,07 dolari.

Petrolul a inceput sa se ieftineasca spre sfarsitul lunii ianuarie, pe masura ce conditiile meteorologice din Statele Unite s-au imblanzit.

In prezent, o data ce consumul nord-american a scazut, singurele temeri legate de pret sunt reprezentate de posibilitatea ca OPEC sa reduca din cantitatea produsa, ceea ce ar duce imediat la o crestere a pretului.

OPEC este raspunzator pentru o treime din totalul titeiului extras in lume.

Cu toate acestea, vestile sunt imbucuratoare: ieri, Arabia Saudita, liderul exportatorilor de titei, a anuntat ca intentioneaza sa suplimenteze cotele de extractie, de la 11 milioane de barili/zi, la 12,5 milioane de barili/zi, in urmatorii patru ani.

Cifrele oficiale privind rezervele americane sunt asteptate din clipa in clipa, insa, potrivit unor surse BBC, Energy Information Administration va anunta o crestere cu 600.000 de barili, cu 4% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Un alt factor important in stabilirea pretului petrolului - importurile efectuate de statul chinez - a determinat scaderea cotatiei aurului negru, in luna ianuarie China importand cu 24% mai putin ca in perioada similara din 2004, potrivit agentiei de presa Xinhua.

In 2004, petrolul a ajuns la o cotatie-record de peste 55 de dolari/baril.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri