Misiunea FMI la Budapesta, condusa de James Morsink, a avut discutii cu autoritatile ungare in perioada 26 august-7 septembrie, in cadrul celei de-a treia evaluari trimestriale de la semnarea acordului de finantare de 25,1 miliarde dolari, in toamna anului trecut, scrie NewsIn.

"Misiunea a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile (ungare) asupra unui set de politici pentru completarea celei de-a treia evaluari in cadrul acordului stand-by. Am ajuns, de asemenea, la un acord la nivel de experti pentru a extinde acordul stand-by cu sase luni (pana in 5 octombrie 2010) pentru a acoperi perioada electorala si tranzitia catre o noua guvernare", a spus Morsink, intr-un comunicat in care sunt prezentate concluziile vizitei.

Ungaria si-a majorat rezervele internationale pana la un record istoric de circa 30 miliarde euro in august, ca urmare a alocarii generale a FMI, din care partea corespunzatoare Ungariei a fost de 991 milioane drepturi speciale de tragere (DST) - sau 1,085 miliarde euro.

Ungaria va mai primi o alocare de 55 milioane euro dupa finalizarea evaluarii, urmand ca apoi sa primeasca inca patru transe egale de circa 800 milioane euro fiecare pana la noul termen al acordului, potrivit comunicatului FMI.

Pana acum, Ungaria a primit 8,4 miliarde euro de la FMI, din imprumutul total de 11,7 miliarde euro de la institutia financiara.

FMI se asteapta sa finalizeze scrisoarea de intentie care prezinta punctele principale ale acordului, astfel incat boardul institutiei sa discute la finalul acestei luni noile conditii.

Echipa FMI care a facut evaluarea trimestriala considera ca politicile macroeconomice si financiare ae Ungariei sunt in termenii stabiliti si ca guvernul de la Budapesta si-a indeplinit toate tintele fixate pentru jumatatea acestui an, legate de deficit bugetar, inflatie, rezerve internationale si sprijin guvernamental catre banci, a precizat Morsink.

FMI estimeaza in continuare ca economia ungara se va contracta cu 6,7% in 2009 si cu 0,9% in 2010. De asemenea, deficitul de cont curent ar urma sa se restranga la doar 2,9% din PIB in acest an, iar inflatia se va tempera la 3% la jumatatea anului viitor, dupa o accentuare la 6% in decembrie 2009, ca urmare a majorarii TVA si a altor taxe, mai arata proiectiile FMI.