Institutul Ifo din Munchen a anuntat ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 91,3 puncte, de la 90,5 puncte in august. Acesta este cel mai mare nivel din septembrie 2008.

Economistii estimau ca indicele va crestre la 92 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg. In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.

"Exista mai multe impulsuri pozitive pentru economie. A inceput refacerea stocurilor si, in combinatie cu ameliorarea investitiilor si a exporturilor, va sustine activitatea in al treilea si al patrulea trimestru", a declarat Stefan Muetze, economist in cadrul Helaba.

Raportul legat de incredere vine in contextul in care cancelarul german Angela Merkel intra pe ultima suta de metri in campania electorala, in care incearca sa obtina realegerea in functie. Programul de prime de casare auto a ajutat economia sa avanseze cu 0,3% in al doilea trimestru, fata de primele trei luni ale anului.

Desi banca centrala prevede o revenire puternica in al treilea trimestru, redresarea ar putea stagna in momentul retragerii programelor de stimuli, in contextul in care rata somajului creste.

Merkel, care conduce sondajele pentru alegerile din 27 septembrie, a aprobat cheltuieli de circa 85 miliarde euro pentru redresarea economiei. Masurile includ scutiri de taxe, investitii in infrastructura si prime de casare de 2.500 euro pentru persoanele ce renunta la un autoturism vechi pentru a cumpara unul nou. Fondurile pentru prime de casare s-au terminat la incepututl acestei luni.

Indicele pentru situatia actuala a crescut de la 86,2 la 87 puncte, in timp ce indicele asteptarilor directorilor a crescut de la 95 la 95,7 puncte, a anuntat institutul.

"Asteptarile au ajuns atat de departe, incat ma fac sa ma gandesc daca sunt sustenabile. Germania este foarte dependenta de exporturile catre alte tari din zona euro si exista probleme structurale in Spania si in alte tari", a declarat David Milleker, economist sef in cadrul Union Investment.

Organizatie pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca economia Spaniei se va comprima in 2010 cu 0,9%, iar a Irlandei cu 1,5%.