Presedintele in exercitiu al Eurogrup, care reuneste ministrii de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a cerut Statelor Unite sa incurajeze un dolar puternic, in conditiile in care americanii sunt banuiti ca s-au obisnuit cu o moneda slaba ce le sustine cresterea economica, scrie AFP.

In Europa, "ne place acea fraza", des repetata in trecut de autoritatile americane, "care spune ca un dolar puternic este in interesul economiei americane", a spus Juncker, la o audiere in Parlamentul European la Bruxelles, potrivit NewsIn.

Insa "trebuie sa va atrag atentia ca nu am mai auzit aceasta idee in ultima perioada si mi-ar placea sa o aud din nou in zilele urmatoare", a adaugat premierul luxemburghez.

Acest apel adresat administratiei Obama intervine dupa ce dolarul s-a depreciat puternic in fata euro in ultimele luni, fara a provoca reactii ale autoritatilor americane, fie banca centrala, fie guvern.

Pentru numerosi economisti, administratia presedintelui Obama este multumita de aceasta depreciere a dolarului, benefica pentru exporturile de produse americane si care constituie un factor de redresare a economiei SUA, dupa recesiunea severa din ultimii doi ani.

Europenii sunt, in schimb, nemultumiti ca moneda europeana se apreciaza, deoarece exista riscul ca un euro puternic sa impovareze exporturile europene si sa sufoce debutul timid de redresare economica care este constatat in prezent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si