"Sunt bucuros sa va ofer unele vesti bune care, desi nu e cazul sa ne entuziasmam, reprezinta cu siguranta un motiv sa credem ca mergem in directia buna", a afirmat Obama, in discursul saptamanal adresat natiunii.

Presedintele american a facut referire la statisticile publicate saptamana aceasta de Departamentul Comertului, care au aratat ca economia SUA a crescut in al treilea trimestru cu 3,5% fata de aceeasi perioada din 2008, peste asteptari, si la datele care au indicat ca pachetul de stimuli guvernamentali de 787 miliarde dolari a generat pana acum 640.329 de locuri de munca.

Un responsabil al administratiei americane preciza vineri ca, deoarece bilantul nu ofera date decat despre jumatate din sumele efectiv cheltuite, datele confirma, prin extrapolare, previziunile guvernului si ale analistilor independenti, potrivit carora planul anticriza american a creat sau a salvat cel putin un milion de slujbe.

"Am salvat locuri de munca ajutand statele sa evite concedierea a sute de mii de politisti, pompieri si profesori care sunt acum pe teren sau in salile de clasa gratie planului de relansare", a subliniat Obama.

Vesti bune: SUA au iesit din recesiune

`"Si am creat, de asemenea, sute de mii de slujbe gratie celor mai mari investitii realizate in sosele, dupa constructia autostrazilor interstatale, si (celor mai mari investitii) din istorie in educatie, cercetare medicala si energie curata", a mai spus presedintele SUA.

Totusi, in ciuda cresterii economice si cheltuielilor masive ale statului, rata somajului din SUA a continuat sa creasca, atingand in septembrie un nivel record al ultimilor 26 de ani, de 9,8%.

Obama a admis ca se asteapta ca rata somajului sa depaseasca 10%. Tema este una importanta in SUA, unde criticii administratiei Obama folosesc somajul ca principal argument.

"Cresterea economica nu poate substitui crearea de slujbe", a afirmat Obama, care a explicat, insa, ca o economie in crestere reprezinta un prim pas pentru a se ajunge la generare de locuri de munca.