Oficialii europeni prezenti in China au repetat luni "importanta cruciala a unui curs stabil al yuanului", atat pentru economia Chinei cat si pentru relansarea mondiala, punand accent pe rolul de motor al cresterii pe care l-a avut China de la inceputul crizei.

Cu ocazia unui summit ce a avut loc la Nankin, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat: "Unele tari fac, pe de o parte, presiuni asupra Chinei sa aprecieze moneda si, pe de alta parte, practica un protectionism comercial". "Este nedrept. Aceste masuri reprezinta obstacole in dezvoltarea Chinei", a adaugat premierul.

Wen Jiabao nu a precizat despre ce masuri este vorba, insa autoritatile chineze sunt nemultumite de anchetele si de masurile anti-dumping aplicate pentru companii, in special de Statele Unite si de Uniunea Europeana, care, in 2009, a lansat cinci noi anchete anti-dumping asupra produselor chineze, scrie NewsIn.

Cu doua saptamani in urma, cu ocazia vizitei presedintelui american Barack Obama in China, autoritatile de la Beijing au avut aceleasi nemultumiri, denuntand protectionismul si presiunile "injuste" din partea autoritatilor din Statele Unite, care cer aprecierea yuanului, desi au permis deprecierea masiva a dolarului.

Declaratiile lui Wen Jiabao vin dupa ce oficialii financiari ai UE au avertizat ca nivelul yuanului ar putea duce la o crestere a masurilor protectioniste in cadrul Uniunii Europene.

Duminica, responsabilii europeni au cerut din nou Chinei sa permita o apreciere ordonata si treptata a yuanului.

"Vom continua sa amelioram mecanismul cursului valutar si sa mentinem stabilitatea monedei la un nivel potrivit", a declarat luni Wen Jiabao.

In cadrul summit-ului UE-China de la Nanking, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE,) Jean-Claude Trichet, seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, si comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, s-au intalnit cu seful guvernului chinez si cu alti oficiali, printre care si guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan.