Compania ucraineana Naftogaz a achitat factura pentru gazul livrat in luna decembrie 2009 de Gazprom, a declarat pentru RIA Novosti purtatorul de cuvant al companiei ucrainene, Valentin Zemleanski.

"Ucraina a achitat factura pentru gaz", a spus Zemleanski, subliniind ca Ucraina a achitat factura inainte de termen, in conditiile in care perioada-limita fusese stabilita pentru 11 ianuarie.

Gazprom deocamdata nu a confirmat aceasta informatie.

Anterior, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, afirmase ca Naftogaz Ucraina nu are fonduri pentru a efectua platile catre Gazprom pentru gazul livrat in luna decembrie si ceruse sefului Bancii Nationale sa gaseasca o solutie in aceasta situatie, potrivit NewsIn.

In acelasi timp, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a dat insa asigurari miercuri ca Naftogaz Ucraina va achita la timp cele aproximativ 900 milioane de dolari pentru gazul din luna decembrie 2009, potrivit UNIAN.

"Foarte exact, pana la 11 ianuarie noi vom achita (facturile - n.r.). Suma este de 892 milioane de dolari", a precizat Prodan.

Potrivit contractului semnat la inceputul anului 2009 intre compania rusa si ucraineana, Naftogaz trebuie sa plateasca facturile pentru gaz pe data de 7 a fiecarei luni. In decembrie, companiile Gazprom si Naftogaz au convenit sa amane data de efectuare a platilor pentru gazul din luna decembrie pentru 11 ianuarie. De asemenea, la prima abatere, contractul prevede trecerea la sistemul de efectuare a platilor in avans.

Declaratiile ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend intervenit intre Kiev si Moscova legat de plata facturilor si de pretul gazului.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livarile de gaz catre Ucraina in cazul neplatii facturilor. UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Primaria Sect. 4 construieste gradinite si scoli in Cernauti, Ucraina