"Majoritatea acestor fugari se ascund in Israel sau in Marea Britanie. Nu este o coincidenta ca capitala acesteia din urma este numita in mod regulat Londongrad", a declarat procurorul adjunct al generalului Aleksandr Zviaghintev pentru cotidianul de stat Rosiiskaia Gazeta.

"Dupa cum va imaginati nu se ascund acolo micii hoti, ci persoane care dispun de un capital important. Se pare ca Londra, din rolul sau de piata financiara mondiala devine o mare 'spalatorie' pentru spalarea fondurilor obtinute in mod ilegal", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Zviaghintev a precizat ca o parte dintre acesti fugari au cerut azil politic pentru a "primi o aparare impotriva justitiei ruse".

Numerosi oligarhi rusi considerati infractori de justitia rusa stau la Londra. Cel mai cunoscut dintre ei este Boris Berezovski, un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin, care s-a imbogatit in momentul privatizarilor controversate din anii '90 si care a obtinut azil politic in Marea Britanie in 2003.

Moscova a cerut in repetate randuri extradarea acestui miliardar, devenit opozant al Kremlinului, dar Londra a respins aceste cereri.

Pe lista persoanelor cautate care s-au mutat la Londra se afla si separatistul cecen Ahmed Zakaiev si excentricul om de afaceri Evgheni Cicivarkin, fost proprietar al celui mai mare distribuitor rus de telefoane mobile, Euroset. El este suspectat de extorsiune si de rapire in Rusia, tara unde este cautat din ianuarie 2009.