In conditiile in care criza a antrenat o cadere istorica de 12% a comertului mondial in 2009, un declin fara precedent din 1945, numerosi analisti au atras atentia asupra riscului recurgerii la masuri protectioniste, care ar putea agrava situatia, potrivit NewsIn.

Insa, potrivit OMC, Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si ONU, "cea mai mare parte a statelor din G20
si-au respectat angajamentele in favoarea unui comert si a unor investitii fara restrictii".

"Totusi, experienta demonstreaza ca perioadele prelungite de pierdere a locurilor de munca sunt unul dintre factorii numerosi care incita la politici mai restrictive", sustin reprezentantii celor trei organizatii, care solicita tarilor G20 "sa ramana vigilente in opozitia lor fata de protectionism".

Masurile restrictive au vizat in perioada septembrie 2009-februarie 2010 sectoare care sunt deja "destul de protejate", precum cel minier, textil si metalurgia. Raportul mai subliniaza ca "un numar important de masuri au fost luate pentru facilitatea investitiilor internationale si a fluxurilor financiare.

OMC, OCDE si ONU cer tarilor sa actioneze rapid pentru intarirea sistemului comercial multilateral si facilitarea accesului multilateral la piata, prin finalizarea ciclului de la Doha, care treneaza din 2001. "Comertul si investitiile internationale reprezinta una dintre caile cele mai sigure catre o revenire economica mondiala non-inflationista si durabila", potrivit acestora.